Akın Tekstil iç piyasaya yöneldi

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Hükümetin ekonomi politikaları, ihracat ağırlığı çok yüksek olan Akın Tekstil`i yılın ilk üç ayında olumsuz etkiledi. Şirket ihracat oranını düşürüp, iç piyasaya yönelerek ikinci çeyrekte zararlarının artmasını önlemeyi başardı. Ancak ihracatta yaşanan sıkıntı ve Akın Tekstil için önemli olan mark ve euronun dolar karışısında değer kaybetmesi, şirketin kar marjlarını azaltmaya devam ediyor.

55 milyon dolar ciro hedefliyor;
Akın Tekstil, üretiminin yüzde 90 gibi büyük bir bölümünü ihracat olarak gerçekleştiriyor. Firma ihracatta yaşanan olumsuzluğa karşılık, iç pazara yönelmeye ve bu şekilde iç pazarda yükselen talepten faydalanarak, ihracatta yaşadığı kur zararlarını düşürmeyi hedeflemiş bulunuyor. Bu sayede, ilk çeyrekte elde edilen zararın büyük kısmının büyümesini ikinci çeyrek dönemde engellemeyi başardı. Şirket yıl sonu için 55 trilyon lira ciro hedefliyor. Yurtiçi pazara yönelek maliyetlerin azalması ve kur zararlarının düşmesi sayesinde, yıl sonunda 200 bin dolar net kar elde etmesi beklenen şirketin şu anki piyasa değeri ise 44 milyon dolar civarında bulunuyor. Akın Tekstil`in 2000 yılı ihracat hedefi 120 milyon mark düzeyinde bulunuyor. 2000 yılının ilk üç ayında zarar eden şirketin, ihracat ağırlığını yüzde 84 seviyesinden, yüzde 77 seviyelerine kadar düşürdü. Akın Tekstil, ihracat oranını yüzde 60 düzeyine indirmeyi hedefliyor. Amaç iç ve dış piyasada dengeyisağlamak.

Yatırımlarını dondurdu;
2000 yılı başında ihracatlarını 1999 yılı ile aynı seviyede hedefleyen Akın Tekstil, ihracat ağırlıklı çalışan firmaların hükümetin ekonomi politikaları sonucunda olumsuz etkilenmesi nedeniyle yatırımlarını dondurdu. Şirket, 1997 yılında Lüleburgaz`da başladıkları 372 dönümü açık, 150 dönümü kapalı arazi üzerindeki yatırımlarını durdurma kararı aldı. 45 dönümlük boyahane yatırımı ise tamamlanmış durumda. Tamamlanan diğer bir yatırım olan kojenerasyon yatırım ile birlikte enerjide yüzde 7 tasarruf sağlandı. Akın Tekstil 2000 yılı 6 aylık sonuçlara bakarak dokuma kısmının Lüleburgaz`a taşınmasına karar verecek. Dokuma kısmının taşınmasının maliyeti ise 5 - 6 milyon dolar düzeyinde tahmin ediliyor. Geriye sadece iplik kısmı kalacak. Şirketin almış olduğu 3.5 milyon dolar düzeyinde kredi, dokuma kısmının taşınmasında kullanılacek. (FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi