Akıllı kart Oscarına Aday Türk Şirketi

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İzmir`deki uygulamadaki başarı Kentkartı her yıl verilen akıllı kart ödüllerine aday gösterilmesini sağladı.


İzmir Belediyesi için gerçekleştirdikleri `Akıllı Kart` projesi ile elde ettikleri başarı, Kentkart`ı dünya akıllı kart oscarları olarak bilinen ödülün üç adayından biri arasına taşıdı. İzmir`deki tüm toplu taşıma araçları ve fuar girişlerinde kullanabilen Kentkart 950 bin adede, yıllık ciro da 3.5-4 trilyon liraya ulaştı.


Yılsonu hedeflerinin 1 milyon, gelecek yıl hedefinin de 1.5 milyon kart sayısına ulaşmak olduğunu söyleyen Kentkart A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mazhar Basmacı, Şu anda yolcu adedi olarak 450-650 bin adet yolcu olduğun tahmin ediyoruz. Günde 650 bin biniş adedine ulaştık dedi. Basmacı, Akıllı Kartlar Konferansı (SESAM)`ın dünyanın çeşitli branşlarında kart uygulamalarına ödül verdiğini belirterek, Biz ulaşım alanında aday gösterildik. Türkiye`de sistemi gezdiler. 6 aylık bir araştırmanın sonunda 3 adaydan biri olduğumuzu ilan ettiler. Bugün Paris`te sonuçlar açıklanacak. Diğer iki aday Fransız diye konuştu. Kentkart şirketi, İzmir`deki toplu ulaşım ücretlerinin `Akıllı Kart` ile toplanması için açılan ihaleyi kazanan grubun, bu ihalenin işletmesini yapabilmesi amacıyla kuruldu. 1997 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin açtığı ihaleye Motorola firması ile beraber katılan Kentkart AŞ, ihaleyi kazanarak üç yılda Avrupa`nın en büyük sisteminin sahibi oldu. Şu anda 1500 belediye otobüsü, şehir hatları vapurları ve fuardaki girişlerin dahil olduğu sisteme yakında otoparklar da dahil edilecek.


NASIL ÇALIŞIYOR?

Kartın kendisi 1 milyon 200 bin lira ve istenildiği kadar para yükleniyor. İzmir`in çeşitli noktalarında 260 ayrı satış noktası var. Bu sisteme banka da dahil. Banka parayı bayiden alıyor, kartla gelen yolcusuna istediği kadar miktarı yüklüyor. Kentkart banka ile çalışan dünyadaki tek sistem. İşletmeler de bu sayede hesap işlerini başka bir kuruma vererek rahatlamış oluyor. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi