AIG, Citigroup`u Geride Bıraktı

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


American International Group (AIG) geçtiğimiz hafta Citigroup`u piyasa değeri olarak geride bırakmayı başararak ABD`deki finansal kuruluşlar arasında ilk sıraya yerleşti. Son 10 yıl içerisinrde AIG hisselerinin 9 kat değer kazanması şirketi piyasa değeri açısından 216.9 milyar dolara taşıyarak ilk sıraya yerleştirdi. Citigroup`un piyasa değeri ise 213.9 milyar dolarda kaldı. Yatırımcılar sigorta şirketi AIG`in özellikli ürünler sunmanın avantajını yaşadığının bununda şirket karlılığına yansıdığını belirtiyorlar. Sigorta şirketi olarak AIG ülkedeki en büyük rakibi Allstate`den 10 kat daha fazla piyasa değerine sahip bulunuyor. AIG, Avrupa`nın en büyük sigorta şirketi Axa`dan ise üç kat daha büyük.


HİSSELERİ SÜREKLİ ARTIŞ GÖSTERDİ;

Şirketin hisseleri son 10 yıl içerisinde her yıl yüzde 11`in üzerinde değer kazandı. Bu yıl başından beri Standard & Poor`s 500 endeksinin yüzde 7 oranında değer kaybetmesine rağmen, AIG hisseleri yüzde 29 oranında arttı. Hisselerden elde edilen bu büyük miktardaki kar AIG`in şirket evlilikleri gerçekleştirmek suretiyle hayatını kazanan yatırım bankaları sahipleri adına çekici bir hedef haline gelmesine neden oluyor. Şirketin 1.2 milyar dolara HSB Grubu`nu ve 18.9 milyar dolara SunAmerica`yı devralması hisselere olan talebin artmasında da etkili olduğu söyleniyor. Uzmanlar şirketin büyümek için şirket satın almadığını stratejik hedeflere yönelik olarak devralma ve evliliklere gittiğini belirtiyorlar.


HEDEF KÜRESEL ANLAMDA BÜYÜME;

Şirketin yakın bir tarihte ABD yerine Asya`da yeni bir banka satın alabileceğinin altı çizen uzmanlar şirketin küresel anlamda bir büyüme stratejisi çizdiğini belirtiyorlar. AIG`in, Metlife, John Hancock Financial Services, American General gibi ABD`li sigorta kuruluşlarından birini satın alabileceği yönündeki spekülasyonlar artarken, şirketin açıklamaları bu yönde bir genişlemenin yaşanmayacağını doğruluyor. Uzmanlar AIG`in küresel çapta büyüme startejisine bağlı olarak Asya`da şirket devralacağını belirtiyorlar. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi