Affın iptaline 3 seçenek

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ana muhalefet partisinin, 110 milletvekilinin veya yerel bir mahkemenin Anayasa Mahkemesi`ne başvurusunda istisnalar kalkarsa kapsam genişleyecek.


``Şartlı özgürlüğün`` diğer tutuklu ve hükümlülere de tanınma olasılığı ortadan kalkmadı. Yerel mahkemelerdeki binlerce dava dikkate alındığında Şartlı Salıverme Yasası`na ilişkin sürecin Anayasa Mahkemesi`ne uzanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yasanın tümüne muhalif tek parti konumundaki DYP ise dava girişimi başlatmaya temkinli yaklaşıyor. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven , Cumhurbaşkanı`nı yüksek mahkemeye gitmekten alıkoyan kaygıları kendilerinin de taşıdığını belirtti.Güven, Abdullah Öcalan `ın hüküm giydiği Türk Ceza Yasası`nın 125. maddesinin af kapsamı dışında bulunduğunu, ancak yasanın birinci maddesi zaten ``af`` değil ``infaz hükmü`` içerdiğinden PKK liderinin idamdan kurtulacağını söyledi.

Resmi Gazete`de yayımlanarak uygulamaya konulan Şartlı Salıverme Yasası`na ilişkin iptal davası için 4 seçenek bulunuyor. Cumhurbaşkanı Sezer tavrını açıkladığından, geriye ``ana muhalefet partisi Meclis grubunun başvurusu; TBMM üye tamsayısının en az beşti biri (110 üye) kadar milletvekilinin toplu başvurusu veya bir yerel mahkemenin aykırılık iddiasını ciddiye alarak başvuruda bulunması`` olmak üzere 3 yöntem kaldı. Ana muhalefet partisi FP yasaya önemli oranda destek verdiğinden, gözler DYP`ye çevrildi. 84 milletvekili bulunan DYP`nin, iptal davası açabilmek için 26 milletvekilini ikna etmesi gerekiyor.

DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, yaptıkları ön çalışma konusunda şunları söyledi:

``Ne olduğu belli olmayan bu ucubeye kimse razı değil. Mahkemeye gidilmesinde yarar görürsek FP`den imzaya ihtiyacımız var.`` Turhan Güven, Abdullah Öcalan`ın idamdan kurtarılmadığını savunan hükümetin, yasanın 1. maddesini çarpıtarak yorumladığını ileri sürdü.

FP`nin yenilikçi kanadı da Anayasa Mahkemesi`ne başvuruya sıcak bakmıyor. Y enilikçi milletvekilleri, ``kapsamın genişleme kaygısını`` kendilerinin de taşıdığını, ayrıca yasanın iptali durumunda ``Necmettin Erbakan`ın hapse girmesine onay veren taraf`` olarak görünmeyi kabul edemeyeceklerini belirttiler. (CUMHURİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi