Afetzede Borçlarına Yeni Erteleme

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Doğal afetlerde zarar gören çiftçi, esnaf, küçük ve orta boy işletme, serbest meslek mensubu, sanayi ve ticaret erbabı ile menkul ve gayrimenkulleri zarara uğrayan kişilerin kredi borçları üç yıl daha ertelenmesi kararlaştırıldı.

Afetzedelerin kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete`de yayımlanarak, 22 mayıs`tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Doğal afetler nedeniyle tarımsal işletme, tarımsan ürün ve hayvan varlıkları ile menkul ve gayrimenkulleri en az yüzde 40 zarar görenlerin Ziraat Bankası, TİGEM ve Tarım Kredi Kooperatifleri`ne olan borçları, ilk yıl anapara ve faiz ödemesiz, izleyen 2 yılda dört eşit taksitte ödenmek üzere 3 yıl süreyle ertelendi.

Ancak deprem felaketinin yaşanması durumunda hasar tespitinde sözkonusu yüzde 40 oranı da aranmayacak.

Afetzedelere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından belirlenecek limitler içinde en çok bir yıla kadar işletme kredisi ile ilk yılı anapara ve faiz ödemesiz olmak üzere en çok 5 yıl vadeli yatırım kredisi açılacak.

Tabii afetlerden zarar görenlerin Halk Bankası ve Emlak Bankası`na olan borçları da üç yıl süreyle ertelenecek. Bu kişilere, Halk bankası tarafından 3 yıl vadeli işletme kredisi ile 5 yıl vadeli tesis kredisi açılabilecek. Yeni açılan ve ertelenen kredilere, kredi türleri itibariyle cari faiz oranlarının yarısı kadar faiz uygulanacak.

Bu krediler için gereksinim duyulacak kaynak, ilgili mali yıl bütçelerinde tahsis edilen ödenekler çerçevesinde aktarılacak. Bankalara kaynak aktarılmadan yeni kredi kullandırılmayacak.

Ertelenen borçların ve yeni açılan kredilerin vadelerinde tahsilinin sağlanamaması durumunda gerekli yasal işlemler bankalar tarafından yürütülecek. Tahsili mümkün olmayan alacaklar görev zararı olarak Hazine tarafından karşılanacak. Ertelenen kredilerden doğacak gelir kayıpları da Ziraat Bankası, Halk Bankası, Emlak Bankası, TİGEM ve Ziraat Bankası kanalıyla tarım kredi kooperatiflerine görev zararı olarak ödenecek.

Ertelenen alacaklar vadelerinde tahsil edilecek. Taksitlerden birinin vadesinde ödenmemesi durumunda, bu kredilere cari temerrüt faizi uygulanacak. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi