Af Yasası Tartışması

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Mhp Grup Başkanvekili Köse: -``Veto Edilen Kanunun Arkasinda Duruyoruz`` -``İnaniyorum Ki Önümüzdeki Hafta Meclis`İn Gündemine Gelecektir`` -Anap Grup Başkanvekili Aslan: -``Af Yasasi Eşitlik Ve Genellik İlkesine Göre Hazirlanmalidir``


ANKARA (A.A) - 27.10.2000 - MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, af konusunda Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen kanunun arkasında olduklarını söyledi. ANAP Grup Başkanvekil Beyhan Aslan da Af Yasası`nın eşitlik ve genellik ilkesine uygun olması gerektiğini kaydetti. Köse, A.A muhabirinin af konusundaki sorularını yanıtlarken, geçen yasama yılında hazırlanan yasanın Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: ``Veto edilen kanunun arkasında duruyoruz. Aynı şekilde çıkmasından yanayız.


Ancak, koalisyon ortakları biraraya gelir ve tadilat yapılması gerekiyorsa yaparlar. O zaman da tasarı ilgili komisyonlarda kısa süre içinde ele alınır. Veto edilen yasaya Meclis direndiği zaman ikinci kez veto sözkonusu değil. Ben, direnilmesinden yanayım.`` İsmail Köse, çıkarılacak af yasasında ``devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü``, ``soygun diye tarif edilen hırsızlık ve yolsuzluk`` ile ``vatandaşların namus meselesiyle ilgili suçların`` kapsam dışında tutulmasından yana olduklarını kaydetti. Köse, ``yardım ve yataklık`` gibi suçların af kapsamına alınmasına karşı olduklarını belirterek, ``Bunları zamana bırakmak lazım. Af birilerini memnun etme meselesi değildir. Türkiye çok önemli badirelerden geçti. Yılanın başı hapse konulmuş. Şehitler, gaziler var, onların yakınları var`` dedi.


AF KANUNU GENELDİR;

``Af kanunu geneldir`` diyen Köse, böylesine bir düzenlemede kişileri ön plana çıkararak, değişik düzenleme isteklerinin ``doğru olmayacağını`` söyledi. Köse, ``Ahmet de Mehmet de Haluk Kırcı da bu aftan istifade ediyorsa (özel madde koyalım da o yararlanmasın) diyemezsiniz. Genel düzenlemeden kimler istifade ediyorsa, eder`` diye konuştu. Köse, af konusundaki düzenlemenin çok kısa sürede yasalaştırılabileceğini belirterek, ``İnanıyorum ki, önümüzdeki hafta Meclis`in gündemine af gelecektir`` dedi. ``Türkiye`nin en büyük handikapı Ceza İnfaz Kanunu`dur`` görüşünü savunan İsmail Köse, bunun kaldırılarak yeniden düzenlenmesini, af kanunun da birden çıkarılması gerektiğini söyledi.


ANAP`LI ASLAN`IN SÖZLERİ;

ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan da Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen Af Kanunu`nun Adalet Komisyonu`nda beklediğini belirterek, kamuoyunda ``Kırcı Maddesi`` olarak nitelendirilen 11. madde konusunda ``DSP ve MHP`nin uzlaşamadığını``, bu yüzden de yasanın ``buzdolabına kaldırıldığını`` söyledi. Aslan, bugüne kadar hükümetten herhangi bir tasarı gelmediğini ifade ederek, Adalet Bakanlığı`nda af konusunda üç seçenekli bir çalışma yapıldığını duyduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi`nin gerekli değişiklikler yapılmazsa yasayı genelleştirmesinin sözkonusu olduğunu anlatan Aslan, ``Af yasası duygulardan uzak, genellik ve eşitlik ilkesine göre hazırlanmalıdır`` dedi. Yeni bir tasarı mı, yoksa Cumhurbaşkanı`nca veto edilen Af Kanunu üzerinde çalışılacağının henüz netleşmediğini dile getiren Beyhan Aslan, af konusundaki düzenlemeye ilişkin olarak da Anayasa Mahkemesi`nden önceden görüş istenmesinin hukuken mümkün olmadığını söyledi.


İNFAZ YASASI ZATEN AF;

Beyhan Aslan, ``İnfaz Yasası`nda bir değişiklik yapılarak, yeni bir af yasası hazırlanacağı`` konusundaki haberlerin hatırlatılması üzerine, ``İnfaz Yasasımız zaten bir aftır. Bir yıl ceza alan 5 ay yatıyor. Dünyada böyle bir sistem yok`` diye konuştu. Dünyada en çok af çıkaran ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Aslan, hukuk sisteminin AB normlarına göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Aslan, Anayasa`nın af kapsamını sınırladığını dile getirerek, vatana ihanet gibi devlet aleyhine işlenen suçların affedilmesinin mümkün olmadığını hatırlattı. Aslan, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan`ın da bu nedenle aftan yararlanmasının sözkonusu olamayacağını kaydetti.
 

Hisse Başarıyla eklendi