Acil durumlarda 3 salisede iletişim

06.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Dijital telsiz teknolojisi TETRA, yangın ya da deprem gibi acil durumlarda 3 salisede iletişim imkânı sağlıyor. Cep telefonu, telsiz ve çağrı cihazını birarada bulunduran cihazlarla ses ve veri haberleşmesi sağlayan dijital telsiz teknolojisi TETRA, dün Ankara`da düzenlenen bir seminerle haberleşme sektörüne tanıtıldı. Motorola, Nokia, Marcani ve Simoco gibi dünyanın önde gelen telekomünikasyon devlerinin ortaklığıyla kurulan sistem, belediye, polis, istihbarat, sağlık gibi kamu güvenliğinin ön planda olduğu kurum ve kuruluşlar için üstün imkânlar sağlıyor. "Gizli iletişim imkanı" tetra Sistemi, özellikle acil durumlarda sağladığı süratli iletişim imkânı ile ön plana çıkıyor. Yangın ya da deprem gibi durumlarda ve acil operasyon halinde sistem çok hızlı ve kapalı devre iletişim sağlamayı olanaklı kılıyor. GSM`de bağlantı kurulması 5-6 saniye alırken Tetra`da bu süre 0.3 saniye. Tetra sisteminin sağladığı avantajlardan bir diğeri ise kullanıcılarına gizli konuşma imkânı vermesi. Sistemin Türkiye`de uygulanabilmesi için Telekomünikasyon Kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Tetra MoU Başkanı Phil Godfrey, yatırımın ucuz olmadığını, bu nedenle kamu kuruluşlarının ortak alım yapabileceğini söyledi. Godfrey, şöyle devam etti:

"Sistem, daha önce İngiltere, Almanya, İspanya ve İsrail gibi ülkelerde kullanıldı. Bazı ülkelerde devlet bütçesinden aktarımla, bazı ülkelerde ise kamu kuruluşlarının oluşturduğu ortak bütçelerle bu sistem kuruldu." Sistem için Türkiye`den de talebin yüksek olduğu belirtilirken, özellikle Jandarma Genel Komutanlığı`nın alım için izlenecek yolu beklediği bildirildi.

"Askeri haberleşmede büyük kolaylık" MOTOROLA Pazarlama Direktörü ve Tetra temsilcisi Doug Grey ise NATO`nun Tetra sistemini şimdilik taktik olmayan askeri haberleşme için kullandırdığını, 2002 yılında sistemin askeri alanda tam verimle çalışacağını söyledi. Grey, sistemi Avrupa`daki tüm ülkelerin aynı frekansta kullanabildiğini, bunun da özellike sınır ötesi operasyonlar için olumlu olduğunu vurguladı. Grey, sistemin tek bir şirket, fabrika ya da bölge için de kurulabileceğini belirtti. Böyle bir sistemin küçük bir bölge için kuruluşunun 1 ile 4 milyon dolar arasında değiştiği, Türkiye`deki tüm kamu kuruluşlarının bu sistemi kullanması halinde yaklaşık 3 milyar dolarlık bir yatırım gerekeceği öğrenildi. Grey, bugüne kadar 2-5 milyar dolarlık Tetra sözleşmesi yapıldığını ve hedeflerinin 2010 yılına kadar bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmak olduğunu dile getirdi.(SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi