Acil Döviz Likiditesi

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Piyasalar kritik bir haftaya giriyor. Cuma gününü rekor faiz artışı ve borsa düşüşü ile tamamlayan mali sistem, bu krizi derinleştirecek likidite sıkışıklığının giderilmesi için çok acil çözüm bekliyor.

Sorun TL likiditesi değil, döviz sıkıntısı diyen bankacılar, bu para sıkıntısının güven bunalımına neden olduğunu, bunun da krizin etkisini daha da şiddetlendirebileceğini düşünüyor. Döviz çıkışının sistemdeki sorunun temel nedeni olduğunu ifade eden bankacılar, Ankara`ya, piyasalardaki altüst olan dengelerin yerine konması için çözüm öneriyorlar.

Bankacılardan 3 çözüm önerisi

Munzamdan döviz likiditesi verilsin

Sİstemde yaklaşık 37 milyar dolarlık döviz mevduatı var. Bankalar bunun karşılığında 4 milyar dolarlık bir tutarı Merkez Bankası`nda tutuyor. Bankacılara göre kısa vadede döviz munzamı oranının yarıya indirilmesi halinde sisteme 2 milyar dolarlık bir likidite sağlanacak. Bu indirim Merkez Bankası`nın net iç varlıklarını etkilemeyecek. TL faizlerinin yüzde 1000`lerde dolanması nedeniyle munzamdan çözülen dövizin büyük kısmı yeniden Merkez Bankası`na satılacak. Böylece Merkez Bankası`nın rezervi yeniden artacak.

Teminat karşılıklarında ayarlama yapılsın

Cuma itibariyle bankalararası işlemlerde tıkanıklık başladı. Bankalar, interbank, döviz piyasası veya repo piyasası gibi Merkez Bankası veya İMKB`nin aracılık ettiği piyasaların dışında fazla işlem yapmadı. Organize piyasalarda işlem yapabilmek için de bankaların teminat yatırması gerekiyor. En fazla kullanılan teminat enstrümanı da tahviller. Bundan 1 ay önce banka 100 liralık borç alabilmek için teminata 120 liralık tahvil koyuyordu. Tahvillerin faizi yükseldiği için şimdi 100 liralık borç almak için 160 liralık tahvil gerekiyor. Bankacılara göre tahvillerin piyasa fiyatı yerine iç verimi, yani ihraç değerleri kullanıldığı takdirde, bankaların likidite sorunu önemli ölçüde halledilebilecek.

IMF görüşmelerinden acil açıklama gelsin

Ankara ile IMF arasında hızlanan görüşmelerin seri şekilde sonuçlanması gerekiyor. Güven bunalımının çözümlenmesi için IMF`den tatminkâr bir açıklama şart. Likidite krizinin parayı gecelik vadeye hapsettiğini belirten bankacılar, sadece likidite sorununun ortadan kaldırılmasının eski dengesini hemen sağlayamayacağı görüşünde. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi