ABD Türkiye’den ithalatı artırıyor

03.07.2003 - 11:09 | Son Güncelleme :


ABD Başkanı George W. Bush, GSP programı dahilinde gelişmekte olan ülkelerden yaptığı ithalat ürünleri listesini uzattı. Wall Street Journal`da (WSJ)`yer alan haberde, Bush yönetiminin gelişmekte olan ülkelerden sıfır tarife ile yapılan ithalat ürün çeşitliliğini artırma kararı aldığı bildirildi.

WSJ, krizlerin ardından ekonomiyi toparlamaya çalışan Türkiye`nin 2004 yılında ABD`ye yaptığı ihracatı 130 milyon dolara çıkarmak istediğini belirtti.

ABD`nin fakir ülkelerin ticaretten kazanç sağlamaları için gümrük vergisinin muaf tutulduğu Tercihli Şumül Sistemi (GSP) ile peynirden kimyasallara ve çatal bıçak takımına pek çok ürünün ithalatını yaptığını belirten WSJ, Bush`un aldığı yeni kararla listedeki mal çeşitliliğinin artırılacağını ve daha önce listeden çıkarılmış bazı ürünlerinde listeye geri alınacağını kaydetti. WSJ şu ifadelerde bulundu:

‘‘ABD Ticaret Temsilciliği, gelişmekte olan ülkelerin 2004 yılında uzatılmış liste ile ABD`ye yapacakları ihracatı 900 milyon dolara çıkarabileceklerini tahmin ediyor.’’

TÜRKİYE`YE ÖZEL DESTEK

Kararın, yıllık GSP ürün sonuçlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ettiğini belirten WSJ, kararın aynı zamanda Türkiye, Arjantin ve Filipinler`den yapılan ithalat ürünlerinin de özel olarak yeniden gözden geçirilmesine işaret ettiğini kaydetti.

WSJ, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick`in şu sözlerine yer verdi:

‘‘Bush`un aldığı karar gelişmekte olan ülkelerin ABD piyasalarına erişmelerini ve büyümelerini sağlıyor. Karar aynı zamanda ABD`nin gelişmekte olan ülkelere ekonomik fırsatlar sunacağı yönünde verdiği taahhütleri ve umutları yerine getirdiğinin bir göstergesi. ABD`ye tatlandırılmış ve yoğunlaştırılmış süt ve sert peynir gibi ürünler satan Arjantin 2004 yılı için istediği ihracat kazancını 96 milyon dolar. Arjantin gibi krizlerin ardından ekonomisini toparlamaya çalışan Türkiye de 2004 yılında ABD`ye yaptığı ihracatı 130 milyon dolara çıkarmak istiyor.’’ 2002 yılında gelişmekte olan ülkelerden ABD`ye GSP programı altında sıfır gümrük vergisi ile 17.5 milyar dolardan daha fazla tutarda ithalat malı girdi.

 

Hisse Başarıyla eklendi