ABD Tarım Ürünleri İhracatında Patlama

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD Tarım Bakanlığı`nın yayımladığı son rapor, Avrupa ile ABD arasında özellikle tarımsal ürünlerde yaşanan ticaret savaşını yeniden kızıştıracağa benziyor. Zira veriler 2000 yılında Amerikan tarımsal üretiminin patlama gösterdiğini ve hemen hemen tüm ürünlerde geçen yılkinden çok daha yüksek üretim rakamlarının tutturulduğunu ortaya koyuyor. Bu durum söz konusu ürünlerin dünya piyasalarında fiyatlarını düşürücü bir etki yaparken maliyetleri yüksek olan Avrupalı çiftçileri rekabette çok zorluyor.


Buğday Üreticileri Genel Derneği`nin Fransız başkanı Henri de Benoist, bu raporun ardından yaptığı bir açıklamada, ABD`nin uyguladığı sistemde bir taban fiyat belirlendiğini ve fiyatlar bunun altına indiği takdirde çiftçiye aradaki fark kadar tazminat ödendiğini anımsatarak, 1996 yılında yürürlüğe giren bu Fair Act uygulamasının dünya ticaretini tehdit ettiğini ileri sürdü. Henri de Benoist, bu konuda ABD`nin Cornell Üniversitesi`nden bir araştırmacının incelemesine dayanarak, söz konusu sistemin aşırı üretimi teşvik ettiğini savundu. İddiasına göre, ABD hükümeti tarafından zararlarının karşılanacağı güvencesine sahip olan Amerikan çiftçileri üretimi körükleyerek dünya piyasalarını tarımsal ürünlere boğuyorlar ve fiyatların düşmesini sağlıyorlar. Kendileri belli bir düzeyi altına inen fiyatlardan doğan zararlarını Amerikan hükümetinden aldıkları tazminatla kapatırken, başka ülkelerde bu olanağa sahip olmayan tarımsal üreticiler düşen fiyatlardan ağır zarara uğruyorlar. Çoğu rekabet edemeyerek çekilirken dünya piyasalarında pazar payı egemenliği tarımsal ürünlerde her geçen gün ABD`lilerin eline geçiyor.


2000 yılı rakamları bu durumu açıkça ortaya koyuyor. Raporda, mısırda 2000 yılının bütününe ilişkin üretim tahminlerinin tam olarak gerçekleşmesi halinde bir üretim rekoru kırılacağına işaret edilerek bunun bir sonucunun mısır ihracatının yüzde ondan fazla bir artış göstermesi olacağı belirtiliyor. Dolar olarak mısır fiyatlarının çok düşük bir düzeyde seyretmesinin de ihracatı körükleyeceği vurgulanarak aynı durumun buğdayda da söz konusu olduğuna dikkat çekiliyor.
Rapora göre, buğdayda üretim 2 milyon kadar azalacak olsa da Amerikan buğday ihracatının bir miyon ton daha fazla pazar payına sahip olacağı belirtiliyor. Benzeri bir durum soyada da kendini gösteriyor. Amerikan soya üretiminin 2000 yılında büyük bir artış gerçekleştirdiği ve stokların oluştuğu ancak özellikle et bazlı hayvan yemi unlarının Avrupa`da yasaklanmasının ardından alternatif ürün olarak soyanın pazarının daha genişleyeceği savunuluyor. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi