ABD Merkez Komutanlığı´nda devir teslim

08.07.2003 - 08:29 | Son Güncelleme :

ABD Merkez Komutanı Orgeneral Tommy Franks, komutanlık görevini bugün törenle Orgeneral John Abizaid´e devretti


ABD Merkez Komutanı Orgeneral Tommy Franks, komutanlık görevini bugün törenle Orgeneral John Abizaid´e devretti.

Florida Tampa´da düzenlen devir teslim töreninde bir konuşma yapan Franks, Irak´ta ve Afganistan´da girişilen savaşlarda ölen askerlerin, ´´ödenmeye değer bir bedel´´ olduğunu belirterek, ölen askerlerin sayısının, 11 Eylül 2001´de ABD´de düzenlenen saldırılarda yaklaşık 3000 Amerikalının ölmesi gerçeğinin ışığında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Amerikan askerlerine yönelik saldırılara devam eden Iraklılara karşı, ABD Başkanı George Bush´un da vurguladığı sert tutumun devam edeceğini belirten Franks, ´ödediğimiz bedele değer mi?´ sorusuna ´geçmişte ve şimdi değer´ cevabını vermeye devam edeceğini söyledi.

Franks, ´´Çünkü istediğimiz ödül, tarihin bu döneminde bir yaşam biçimidir. Ona özgürlük, kurtuluş deniyor. Özgürlük bedel olduğu her şeye değer´´ diye konuştu. Franks, bugün sabah ABC televizyonunun ´´Günaydın Amerika´´ programında ise Amerikan birliklerine yönelik son saldırılara karşı mücadele etmek için, halen Irak´ta olan 145 bin Amerikan askerinin yeterli olduğuna inandığını söyledi ve ´´Şimdi ek birlik gönderme zamanı olmadığını düşünüyorum´´ dedi.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de törende yaptığı konuşmada, ´´Franks gerçekten de askerlerin askeridir´´ diye konuştu. Rumsfeld, komutanlık görevini devralan Abizaid´i de ´´21. yüzyıl için bir lider´´ diyerek övdü.

Abizaid (52) ise konuşmasında, Merkez Komutanlığı´nın terörizme karşı ´´sınırları olmayan savaşı´´ sürdüreceğini belirterek, ´´Merkez Komutanlığı düşmana karşı onun topraklarında savaşa girmeye devam edecek. Masumları öldüren bu teröristleri yeneceğiz´´ diye konuştu. Orgeneral Tommy Franks´den Merkez Komutanlığını devralan Abizaid Lübnan asıllı ve Arapça biliyor. 30 yıldır orduda bulunan Abizaid, Irak savaşını planlayıp yöneten Franks´in yardımcısıydı.

ABD Harp Akademisi mezunu ve Harvard´dan Ortadoğu çalışmaları alanında yüksek lisans derecesi bulunan Abizaid, Ürdün Üniversitesi´nde de öğrenim gördü. Abizaid, Irak operasyonu başladıktan sonra Merkez Komutanlığı karargahının bulunduğu Katar´da düzenlediği bir basın toplantısında kendisini, ´´Arap dünyasını seven bir kişi olarak´´ tanımlamıştı. (A.A.)
 

Hisse Başarıyla eklendi