ABD Ekonomisinin Yavaşladığına İlişkin Yeni Veri

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Dayanıklı mal siparişleri, yeni teknoloji ve makine yatırımlarına yapılan yatırımın gelecek aylarda azalacağına işaret eden bir şekilde, Ekim ayında keskin bir düşüş yaşadı. Bundan ayrı olarak, başkanlık seçimine ilişkin belirsizlik tüketici güvenini azaltarak, tüketici güvenini yılın en düşük düzeyine çekti.


Ticaret Bakanlığı, Eylül ayındaki yüzde 2.4`lük yükselişin ardından, uçak ve en azından üç yıl dayanması beklenen önemli araçlardan oluşan dayanıklı mal siparişlerinin geçen ay yüzde 5.5 düştüğünü bildirdiler. Eylül rakkamı, başlangıçtaki yüzde 3 artış tahmininin düzeltilmiş haliydi. Raporun en dalgalı sektörlerinden birisi olan ulaşım araçları siparişleriyle beslense de, Ekim ayında yaşanan düşüş, analistlerin tahmin ettiğinin çok ötesindeydi. Ulaşım dışarıda bırakılınca, bir önceki ay yüzde 0.8 artan siparişler, Ekim ayında da yüzde 2.2 düşüş kaydetti. Sivil hava araçları siparişleri yüzde 58.2 düşerken, bir ay önce 8.9 artış gösteren elektronik ve telekomünikasyon ekipman siparişleri yüzde 9.9 düştü. Son aylarda düşüş trendinde olan, bilgisayarları da içine alan endüstriyel makine siparişleri, bir önceki ayın yüzde 4.8`lik düşüşünü tersine çevirerek, Ekim ayında yüzde 1.8 arttı. İş yatırımı planlarının iyi bir göstergesi olarak görülen savunma dışı sabit mallar talebi, bir ay önce yüzde 5.4 artarken, Ekim ayında yüzde 11.3 düştü.


Bu arada, Konferans Kurulu`nun tüketici güveni endeksi, Ekim ayında 135.8 iken, Kasım ayında 133.5`e inerek, yılın en düşük düzeyine geldi. Düşüş, sonuçlanmayan başkanlık seçiminin ekonomiye etkisine ilişkin korkulardan kaynaklandı. Çok az rahatlama belirtileri gösteren çok sıkı işçi piyasası, hisse senedi piyasası karmaşası ve ekonominin bir çok sektörünün yavaşladığına ilişkin giderek artan kanıtlara rağmen, tüketici güveni yine de sağlıklı kalmıştı. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi