ABD`den Türkiye`ye Avrupa Gücünü Kabul Et Çağrısı

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


NATO dışişleri bakanlarının Brüksel`deki toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright Washington`un AB savunma planına verdiği desteğin altını çizdi ve Türkiye Dışişleri Bakanı İsmail Cem`e Ankara`nın çekincelerini bir tarafa koyması için baskıda bulundu.

Türkiye dün akşam, Avrupa Birliği çevik güçlerinin NATO askeri planlamacılarını kullanması fikrini kabul etmesi için ağır bir baskı altına girdi. Böylece, söz konusu gücün oluşturulabilmesi için NATO / AB anlaşmasının yolu açılacak

NATO dışişleri bakanlarının Brüksel`deki toplantısında ABD dışişleri bakanı Madeleine Albright Washington`un AB savunma planına verdiği desteğin altını çizdi ve Türkiye dışişleri bakanı İsmail Cem`e Ankara`nın çekincelerini bir tarafa koyması için baskıda bulundu.

AB gücünün oluşturulmasının önünde duran en büyük engel Türk muhalefeti. NATO üyesi olarak Türkiye Avrupa ve özellikle kendi güvenliğini etkileyen karar mekanizmalarından yer alamamak durumuna itiraz ediyor.

Britanya ve diğer NATO ülkeleri gücün duplikasyona gitmemesi ve ittifakın planlama personeli gibi unsurlarıyla entegre olması konularında ısrar etti. Söz konusu planlamacılar NATO`nun Shape askeri merkezinin yer aldığı Belçika`nın Mons kentinde konuşlu.

Barış gücü ve insancıl operasyonlar için konuşlandırılabilecel olan AB çevik gücünün NATO planlamacılarına ve ittifakın istihbarat ve merkez personeli gibi diğer unsurlarında garantili giriş yapabilmesi gerekiyor.

Ancak NATO`nun kararlarını oybirliğiyle alması gerekiyor ve Türkiye`nin bu kararı bloke etme hakkı ver.

Türkiye`ye duyulan kızgınlık, aylar süren bir süreçten sonra en sonunda su yüzüne çıktı. Ankara AB karar mekanizmalarında yer almak isterken, AB bunu olanaksız buluyor. Bir diplomata göre, eldivenler çıktı.

Ayrıca Fransızların AB gücünün NATO`dan bağımsızı olması talebine ilişkin olarak da rahatsızlık duyuluyordu.

Ancak bu durum Fransa`nın AB içinde bu konuya ilişkin olarak yalnız kalması üzerine yumuşadı ve Fransız yetkililer AB`nin NATO planlama unsurlarının kullanılmasına karşı olmadıklarını açıkladı.

Britanya dışişleri bakanı Robin Cook, Britanya ile Fransa arasında herhangi bir ayrılık olmadığı söyledi ve yanlış yönlendiren manşetlerden şikayet etti.

Bakanlar 19 ittifak üyesinin geçen hafta sonunda AB zirvesinde çerçevesi
saptanan savunma anlaşmasına ortak bir memorandum üzerinde çalıştı.
ABD ve Britanya bu memorandumun, NATO / AB anlaşmasının ana hatlarını belirlemesini arzu etmişti.

Böylece gelecek birkaç aylık dönemde detaylı müzakereler başlayabilecekti.
Ancak, kendi kaygıları AB dışında kalan 5 diğer üye tarafından da paylaşılan Türkiye`nin buna izin vereceğine ilişkin sinyaller hala bulanık.

NATO genel sekreteri Lord Robertson, ittifak içinde görüş ayrılıkları olduğunu itiraf etti ve yüksek bahisler ve Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki sorumlulukların yeniden dengelenme projesinin iddialı içeriği gözöüne alındığında, bunların çözümüne ilişkin zorluğun sürpriz olmadığını söyledi.

Bu hedefe doğru ilerlendiği, bu (dün) akşam NATO ve / veya AB üyesi 23 ülkenin dışişleri bakanları ilk kez yemek masasına oturduğunda sembolik anlamda vurgulanmış olacak. (FİNANSAL FORUM-FİNANCİAL TİMES)
 

Hisse Başarıyla eklendi