ABD`de senato görüşmeleri bugün de sürecek

11.07.2003 - 08:58 | Son Güncelleme :

ABD Senatosu´nda ele alınan ABD Dışişleri Bakanlığı 2004 yılı bütçe tasarısına ilişkin görüşmeler, bugün de devam edecek


Ermeni lobisinin, sözde Ermeni soykırımı iddialarını, bir değişiklik önerisiyle ekletmeye çalıştığı ABD Senatosu´nda ele alınan ABD Dışişleri Bakanlığı 2004 yılı bütçe tasarısına ilişkin görüşmeler, bugün de devam edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı 2004 bütçe görüşmeleri devam ettiği sürece, Ermeni iddialarının gündeme gelme ihtimali sürüyor.

ABD Başkanyardımcısı Dick Cheney, ABD Savunma Bakan yardımcısı Paul Wolfowitz veDışişleri Bakan yardımcısı Richard Armitage, Ermeni tasarısının mimarlarına telkinde bulunarak, bu değişiklik önerisini oylamaya sunmamaları için baskı yapıyor.

Önerinin gündeme gelmemesi durumunda Ermeni lobisinin sözde soykırımı ABD kongresine kabul ettirme çabalarıbir defa daha başarısız olacak. Washington´daki gözlemciler, Ermeni iddialarını içeren önerinin gündeme gelmediği her an, bunun Senato tarafından kabulü ihtimalinin azaldığını belirtiyor.

Ermeni lobisinin girişiminin bu kez de atlatılması halinde, yeni girişimlerin en erken sonbaharda canlanabileceği yorumu yapılıyor. ABD kongresi, Ağustos ayında tatile girecek. Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign ve Demokrat Parti New Jersey Senatörü Jon Corzine´in destek verdiği sözde soykırıma ilişkin değişiklik önerisi, ABD´nin BM Soykırım Sözleşmesi´ni uygulamaya koymasının 15. yıldönümünü anılmasını talep ederken, ders alınması gereken geçmiş soykırımlar arasında sözde Ermeni soykırımı iddiasına da yer veriyor. (A.A.)
 

Hisse Başarıyla eklendi