ABD`de Seçim Haberleri İlgi Rekoru Kırdı

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD tarihinin en tartışmalı seçimlerinden biri olan 7 Kasım başkanlık seçimlerine Amerikan halkının, Başkan Bill Clinton`ın azil ve O. J. Simpson davalarından daha fazla ilgi gösterdiği ortaya çıktı.


ABC televizyonu ve Washington Post`un yaptırdığı ankete göre, Amerikalıların yüzde 85`i seçim haberlerini izliyor. Bu oranın yarısından fazlasının seçim sonuçlarıyla çok yakından ilgili olduğu belirlendi. ABD`de, son yıllarda halkın büyük ilgisini toplayan iki büyük gelişme olarak, Başkan Bill Clinton`ın Beyaz Saray eski stajyeri Monica Lewinsky ile ilişkisinin ortaya çıkmasından sonra görevden azli için 1998 yılında yürütülen dava ve 1994 yılında sinema oyuncusu O.J. Simpson`ın eski karısı ve karısının sevgilisini öldürmekle suçlandığı dava olarak gösteriliyor.
Clinton davasını yakından takip edenlerin oranı yüzde 34, O.J Simpson`a ilgi yüzde 24 olurken, 2000 seçimleri yüzde 46`lık bir oranla son zamanların en ilgi çekici gelişmesi oldu.


HALK ENDİŞELİ DEĞİL;

Aynı anketin sonuçlarına göre, Amerikan halkının sadece yüzde 19`luk kesimi, seçim sürecine ilişkin çok endişeli olduğunu ifade etti. Halkın yüzde 28`i biraz endişelendiğini, yüzde 52`si ise konunun bir noktada çözüleceğine inandığını bildirdi. Bu tartışmalardan sonra gelecek Amerikan başkanının meşruiyeti tartışmalı olacağı için daha güçsüz görüneceğine inanların oranı yüzde 17`de kaldı. Ankete katılanların yüzde 67`si, başkan adaylarının mahkemeye gitmektense Florida`daki sonucu kabul etmeleri gerektiğine inanıyor. Halkın yüzde 73`ü Florida`da yeniden seçim yapılmasına karşı çıkarken, yüzde 81`i diğer eyaletlerde de yeniden sayıma gidilmesinin uygun olmayacağını söyledi. Yüzde 77`lik bir kesim ise, ülke genelinde bir daha seçim yapılmasına karşı çıktı. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi