ABD`de Partizanların Günleri Yaklaşıyor

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Cumhuriyetçiler, kendi aralarında didişirken, Temsilciler Meclisi`nin mücadeleci Cumhuriyetçi liderlerinden Tom DeLay, Bush`un Washington`a yeni bir ton getirme sözünü süratli bir sınava tabi tutabilir.


George W. Bush, şefkatli muhafazakar yaklaşımı benimsediğini işin başında ilan etmişti. Ancak onun bu şefkati, başkan olursa, kendi partisi içindeki keskin muhafazakara önünde sergilemesi bir hayli zor olabilecek. Kongre`deki Cumhuriyetçiler, bütçe öncelikleri ve Başkan Clinton ile son bir kapışmadan nasıl çıkabileceklerine ilişkin konularda kendi aralarında didişirken, Temsilciler Meclisi`nin mücadeleci çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Tom DeLay, Bush`un Washington`a yeni bir ton getirme sözünü erken günlerde derhal bir sınava tabi tutabilir. Bush gibi Texas doğumlu olmak dışında onunla başka herhangi bir ortak tarafı olmayan DeLay, geçenlerde partizanlık adına güçlü bir ortamın doğmasına neden oldu. Onun esir almak yok tavrı bütçe konuşmaları sırasında Demokratları kızdırdı ve kendi partisi içinde de tartışmalara yol açtı. Başkanlık yarışının son derece hassas bir dönemde olduğu sırada yaptığı açıklamalar ve verdiği birkaç söyleşi sırasında DeLay ödünsüz bir tavır sergiledi ve, Cumhuriyetçilerin elinde olan Temsilciler Meclisi, Senato ve Beyaz Saray`ın güçlü bir muhafazakar gündemi uygulamak için büyük bir şans olduğunu ilan etti.


Seçilmiş bir kişi olarak 22 yıldan bu yana gerçekleşmesine çalıştığım noktadayız. Bu ülkede çoğunluk partisi biziz. Burada ortada olan bir seçim yok. DeLay Bush`un, seçim kampanyası sırasında verdiği vergileri indirme ve Sosyal Güvenlik reformunu bir an önce uygulamaya koyması halinde etkin bir yeni yönetime sahip olabileceğini tahmin etti. Bu iki konu, partiler arası işbirliği açısından en az meyve veren alan. Kongredeki diğer Cumhuriyetçi liderler DeLay`in sıkı taktiklere duyduğu ilgiyi paylaşmıyor. Gerçekten de, bir Cumhuriyetçi lobici, DeLay`e ilişkin olarak giderek artan sıkıntıyı dile getirirken, hükümetin aynı fon düzeyinde Mart veya Nisan ve hatta Eylül`e kadar devam etmesi kararı için zorlama taktiklerini örnek gösterdi. Ancak DeLay cüretkar tutumu için özür dilemiyor. O, kendi içinde bir güç temsil ediyor. Temsilciler Meclisi`nde liderlerden birisi olarak, oyları o sayıyor ve Cumhuriyetçi karar tasarılarının geçmesi için o seferber oluyor.
Kongre`de o ve küçük bir grup ateşli muhafazakar grup, potansiyel anlamda ödün verici bir Beyaz Saray oluşmaması için ellerinden geleni yapmaya kararlı görünüyor. Onların kendilerine özgü tarzları, Newt Gingrich ve grubunu hatırlatıyor. Onlar da muhafazakar amaçlardan ayrılmasın diye sıkı bir biçimde Clinton`dan önceki başkan George Bush`u gözlemlemişti.


Tarih, bu tür güçlerin bir başkan üzerinde çok zararlı etkilere neden olabileceğine işaret ediyor. Gingrich 1990 yılında, vergi artırımı içeriyor diye Başkan Bush`un bütçe planına karşı çıktı. Bu başkaldırı Bush`un ülke içi gündemine ciddi bir darbe vurdu. Genç Bush DeLay ile doğrudan bir mücadeleye girme yolunu seçerse, bir hayli uğraşmak zorunda kalacak. 53 yaşındaki DeLay daha önce küçük bir şirketin sahibiydi - Houston`da bir böcek denetim şirketi. DeLay çabuk parlamasıyla biliniyor ve bir süre önce Demokratik rakibi ile Temsilciler Meclisi`nde yumruklaşmanın eşiğine kadar gelmişti. 1997 yılında Washington Post`da yayınlanan bir yazıya ilişkin olarak, sinirli bir oturum sırasında kendisine lobicilerden yardım aldığı suçlamasını yönelten Demokrat David Obey`i itti. DeLay daha sonra, bu konuya ilişkin olarak şaka yaptı: Bir nedenden dolayı herkes benden korkuyor. DeLay`in siyasi pozisyonları hiçbir zaman ılımlı değildi. 1995 yılında, DeLay bir cümlelik bir karar tasarısı sundu: 201 - 549 numaralı kanun böylece lağvedilmiştir. Bu kanun tasarısının hiçbir geçme şansı yoktu, ama geçseydi 1990 yılında Temiz Hava Kanunu`na yapılan bütün revizyonları ortadan kaldırabilirdi. DeLay çevre koruma kurumuna, Gestapo hükümeti diyor. Washington dışında kalan bir çok Cumhuriyetçi Bush`un merkez siyasetler izlemesini istiyor ve başkan olduğu takdirde partiler üstü bir işbirliğine gitmesi yolunda görüş beyan ediyor. Sanırım bu ay herkesin şunu anladı ki, Amerikan halkının kirlenmelere ve tartışmalara karşı her zamankinden çok daha az sabrı olacak, diyen Jack Danforth, Cumhuriyetçi Parti`nin Missouri`den eski senatörü George Bush seçim kampanyası sırasında köprü kurma arzusundan bahsetti. Öyle (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


 

Hisse Başarıyla eklendi