AB İçin Kıbrıs Şartı Kabul Edilemez

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin hükümet başkanları ile birliğin bazı üst düzey yöneticilerine mektup gönderdi.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Ecevti, mektubunda, AB komisyonu tarafından üyelik sürecinde türkiye`nin yol haritesi olarak nitelenen katılım ortaklığı belgesinde Kıbrıs konusunda öncelikli hedefler arasına alınmasından Türkiye`nin duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

Ecevit, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözümün iki taraf arasında yapılacak görüşmelerle ve iki ayrı devlet bulunduğu gerçeğinin kabul edilmesiyle bulunabileceğini, bu sorunda türkiye`nin AB`ye adaylığı arasında bir ilinti bulunmadığını ve kabul edilemez oluğunu belirtti.

Başbakan Ecevit`in AB üyesi ülkelerin liderlerine gönderdiği mektubun bugün kamuoyuna açıklanacağı bildirildi.

Koalisyonda belgeye farklı bakış

Öte yandan AB`ye Katılım Ortaklığı Belgesi, koalisyonu oluşturan partilerden MHP ve ANAP arasında farklı bakış açılarıyla yorumlanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Katılım Ortaklığı Belgesi, hem sistematiği, hem de içeriği bakımından Helsinki Zirvesi kararlarından daha geri bir belge. Katılım Ortaklığı Belgesi`nin türkiye-AB ilişkilerinin geleceği bakamından ifade ettiği mana, ne yazık ki tatminkar olmaktan uzak. Türkiye`nin, etnik çatışma ve ayrışmayı körükleyecek kültürel ya da etnik haklara sıcak bakması mümkün değil. Kıbrıs`ta var olan iki toplumlu, iki devletli yapıyı inkar edip, bir tarafı tek muhatap olarak kabullenmenin barışa ve istikrara hizmet etmeyeceği açık diye tepki gösterdi.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da Katılım Ortaklığı belgesi (KOB)`nin bu haliyle Türkiye`yi rahatsız etmesi gereken hiçbir ciddi yönü bulunmuyor. AB Komisyonu`nun bu belgesinde bizden şu veya bu dilde bir özel radyo televizyon kurulmasını sağlamamız istenmemektedir. Böyle bir taahhüdümüz yoktur. Ama bu çerçevede Türkiye`den bazı vatandaşlarının ana dilde yayın yapma ihtiyacına cevap verecek bir mekanızmayı da getirmesi istenmektedir. Ben diyorum ki, bunu yapabiliriz. Biz bunun yapılanmasından yanayız. Nasıl yapacağımızı daha konuşmadık diye Kürtçe yayına yeşil ışık yakıyor. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi