AB Genişlemesi Ocak 2005`e Sarkabilir

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, 1 Ocak 2003 tarihinde birliğe katılmayı umut ediyordu. Ancak, bugün (dün) açıklanacak olan bir raporda Komisyon genişlemenin söz konusu tarihte gerçekleşmesi umutlarına son verecek.


Avrupa Komisyonu, aday üyelerle müzakerelerin en az 18 ay daha devam edeceğine ilişkin planlarını açıklayınca, Avrupa Birliği`nin (AB) genişlemesinin erken gerçekleşeceğine ilişkin umutlar tehlikeye girecek. Ön dalga ülkeleri olarak tanımlanan Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, 1 ocak 2003 tarihinde birliğe katılmayı umut ediyordu. Ancak, bugün (dün) açıklanacak olan bir raporda Komisyon genişlemenin söz konusu tarihte gerçekleşmesi umutlarına son verecek. Komisyon ön dalga ülkeleriyle müzakerelerin 2002 yılında sonuçlandırılmasını önerecek. AB hükümetleri herhangi bir anlaşmayı parlamentolarında onaylamak için 18 aya gereksinim duyduğundan, takvim, 2004 yılında bir büyüme açısından bile sorunsal gözüküyor. Komisyon 2005 yılının daha muhtemel olduğu görüşünü pekiştirecek. Bu sabah (dün) onaylanması beklenen bir taslak raporda, Komisyon, takvimin yol gösterici olduğunu ve birçok durumda erkene alınabilir, diyerek 2003 yılında aday üyelerin katılımının hala olası olduğunu belirtecek. Pratikte AB nihai tarihleri hep uzar ve genişleme gibi gerçekten tartışmalı konularda bu duruma kaçınılmaz gözüyle bakılıyor.


Komisyon bu açıklamadan kaynaklanacak şoku adayların üyeliğe hazırlanırken kaydettiği ilerlemeyi överek yumuşatacak - bu övgü, geçen yıl azarlanan Polonya ve Çek Cumhuriyeti tarafından iyi karşılanabilecek. Komisyon aday üyelerin yasalarını AB yasa ve yönetmelikleriyle paralelleştirme girişimlerinden olumlu etkilendi, ancak yürürlüğe koyma ve uygulama alanlarında eşitsizlik olduğunu belirtti. 12 ülke ile devam eden müzakerelerde AB`nin siyasi kıstaslarının yerine getirildiği yargısında varılacak - bu kıstaslardan bir tanesi de demokratik ilkelere uymak. Bu ülkeler demokratik sistemlerini daha da güçlendirdikleri için övülecek.
Aday olan ama henüz müzakereleri başlamamış Türkiye`nin demokratik sisteme ilişkin olarak daha işinin bitmediği ve özellikle insan hakları alanında çalışması gerektiği belirtilecek.


Komisyon ön dalgadaki 6 ülkenin AB`nin ekonomik kıstasını tamamladığını ya da tamamlamak üzere olduğunu söyleyecek. Bu yıl görüşmelere başlayan ikinci dalga ülkeler olan Malta, Latviya ve Slovakya genelde iyi değerlendirmeler alacak ve bu ülkelerin birinci büyüme dönemine girebilecekleri mesajı verilecek. Ancak Romanya`nın ekonomik kıstası tamamlamak için kaydettiği ilerlemelerin sınırlı olduğu belirtilecek. Bu anlamda Bulgaristan`ın daha iyi durumda olduğu belirtiliyor.
Komisyon, yolsuzluk, dolandırıcılık ve ekonomik suçların Aday ülkelerin çoğunda yaygın olduğunu, ve yolsuzluğunun ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini ilan edecek. Komisyon raporuna göre, kadın ve çocuk ticareti bazı aday ülkelerde büyüyen bir sorun olmaya devam ederken, evlat edinmeye ilişkin uluslar arası kuralların çiğnenmesi de bir sorun olarak ortaya çıkıyor.
Komiserler tarafından revize edilme olasılığı olan taslak, ön dalga ülkeleriyle müzakerelerin 2002 yılı içinde sona erdirilebileceğine işaret ediyor. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi