A ve B Tipi Yatırım Fonları Taban Yaptı

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Eylülde yatırım fonlarının portföy değerleri yılın en düşük seviyesine düşerek, 2 katrilyon sınırına indi.


A ve B tipi yatırım fonlarının Eylül ayındaki piyasa değeri yılın en düşük seviyesine inerken, fonların toplam portföy değeri 2 katrilyon 48 trilyon liraya geriledi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verilerine göre, bu yıl içinde yatırım fonlarının portföy değerinin en yüksek olduğu ay 2 katrilyon 621 trilyon liralık değerle nisan ayı oldu. Yılbaşındaki portföy değeri 2.5 katrilyon lira düzeyinde olan fonların ağustos ayı portföy değeri de 2 katrilyon 255 trilyon lira seviyesindeydi. Eylülde 2 katrilyon 48 trilyon lira olan A ve B tipi fonların toplam portföy değeri, bir önceki aya göre yüzde 9.2, yılbaşına göre ise yüzde 18.1 oranında azaldı.


FONLAR TERS REPODAN VAZGEÇEMİYOR;

Eylül ayı sonu itibariyle A ve B tipi fonlar portföylerinde yer alan önemli kalemlerden devlet tahvili ve hisse senedi miktarını azaltırken, ters repoya ayırdıkları miktarı artırdı. Fonların portföylerinde ters repoya ayırdıkları oran yüzde 67.3`e çıkarken, bu rakam yıl içinde portföyde ters repoya ayrılan en büyük oran olarak göze çarpıyor ve yılbaşına göre yüzde 15.2`lik pay artışına işaret ediyor.
Buna karşılık fon portföylerinde bulunan devlet tahvillerinin payı ise yılın en düşük seviyesine gelerek yüzde 15.8 düzeyine indi. Fonların hisse senedine ayırdıkları oran ise yüzde 16.1 ile yılbaşına göre yüzde 3.8 oranında artarken, Ağustos ayına göre yüzde 6.4 oranında geriledi. Hazine bonolarının fon portföyleri içindeki payı ise yılbaşına göre yüzde 97.7 oranında azalarak yüzde 9.1 seviyelerinden yüzde 0.2 düzeyine düştü. (FİNANSAL FORUM)

 

Hisse Başarıyla eklendi