9 Aylık Bilançolar Tamamlanıyor

29.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




2000 yılının 3. çeyreğine ait bilançolar açıklanmaya başladı. Özellikle sanayi sektörünün canlanmaya başlaması, şirketleri olumlu yönde etkilemeye başladı. Üretimin artması, tüketici kredilerindeki artış sanayi şirketlerinin 2000 yılında beklentilerini artırıyor.

Aktifler en fazla artan şirket yüzde 196 ile Ünye Çimento oldu. Açıklanan şirketler arasında holdingler aktif artışında öne geçiyorlar. Aktiflerini en az artıranların ise gıda şirketleri olduğu göze çarpıyor. Şirketlerin yatırımlarının ya da üretimlerinin finansmanında yabancı kaynak kullanımına gitmeleri mali yapılarını etkiliyor. Şirketleri 2000/9 döneminde kısa vadeli yabancı kaynak kullanımına ağırlık verdiler. Kısa vadeli finansal borçlar artarken uzun vadeli yabancı kaynak kullanımının düşme eğiliminde olduğu görülüyor. Borçluluk oranların ise düşüyor. Bu da şirketleri olumlu yönde etkiliyor. Sanayi şirketlerinin elinde bulundurdukları stoklarını ve stoklarını satışa çevirmede zorlanıp zorlanmadıklarını gösteren stok devir hızı önem taşıyor. Özellikle tekstil firmalarının stokları azalirken stok devir hızları da yükseliyor. 2000 yılında tüketici kredilerinin kullanımındaki artış sanayi sektörünü olumlu yönde etkiledi. Özellikle otomobil settöründeki satış hacaminin yükselmesi ciro rakamlarına da yansıdı. Sanayi sektöründeki ciro rakamları artarken bazı sektörlerin bundan pay alamadığı göze çarpıyor. Bilançosu açıklanan çimento sektörü şirketlerinde satışların reel anlamda artmadığı görülüyor. Tekstil sektöründeki firmalar 2000/9 dönemini iyi değerlendirirken otomotiv sektörü de canlanıyor. Ancak maliyetlere bakıldığında satışlarla parelel artış gösterdikleri söylenebilir. Tekstilde ciro artışına karşılık maliyetler yükselirken, çimento sektöründe ise maliyet artışının düşük seviyelerde kalıyor.

Şirketin kendi faaliyetlerinden elde ettii karı gösteren esas faaliyet karı açısından bakıldığında sanayi sektörünün bu yılın üçüncü çeyreğinde olumlu etkilendi. Şirketler esas faaliyetlerinden kar elde ederken maliyet artışından da korunmayı başardılar.

Şirketlerin karlılığı incelendiğinde ise kar artışında olumlu yönde gelişme gözleniyor. Ceytaş ve Dentaş Ambalaj gibi şirketlerin karındaki rekor artış dikkat çekiyor. Üretim ve satışlardaki canlanma karlara da yansıdı.

Yatırım ortaklıklarının 9 aylık performanslarını ayrı olarak incelendiğinde aktif artışında yavaşlama görülüyor. Avrasya, Atlas, Evren, Global Yatırım Ortaklıklarınin aktifleri geçen yılın üçüncü çeyreğine göre geriledi. Ancak aktif artışındaki gerilemeye karşılık şirketlerin satış artış oranının yüzde 100’ün üzerine çıktığı dikkat çekiyor. Satışlardaki olumlu gelişmeyi maliyetlerde göremiyoruz. Şirketlerin katlandıkları maliyetlerin yükselmesi 2000/9 döneminde asas faaliyetlerinin düşmesinde etkili oldu. Yatırım ortaklıklarının 2000 yılına iyi bir performansla girmelerine karşılık 9 ayda karlılık açısından kayba uğradıkları görülüyor. Şirketlerin karlılıkları düşerken menkul kıymet portföylerinin de daralıyor. (BORSAMATİK)
 

Hisse Başarıyla eklendi