800 milyar doların üzerinde borç var

19.03.2010 - 14:00 | Son Güncelleme :

İngiliz Financial Times`ın Lex sütununda yer alan yorumda eski tip gelişen piyasalardaki krizlerin şimdi Avrupa`da görüldüğüne değinildi

https://i.bigpara.com/i/55big/borsa_yabanci97.jpg

İngiliz Financial Times`ın Lex sütununda yer alan yorumda <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabanciborsa8714.jpg">eski tip gelişen piyasalardaki krizlerin şimdi Avrupa`da görüldüğüne değinilmiş.

Yorumda konu şöyle anlatılmış:

Avrupa Komisyonu Avrupa`da birçok ülkenin bütçe açığını nasıl kapattığını öğrenmek istiyor. Neredeyse bütün ülkeler buna dahil. Avrupa bölgesindeki büyük piyasalar  `Yunanistan`a bir kurtarma paketi çıkarılacak mı yoksa IMF masasına mı yatırılacak?` merakını taşıyorlar. Her piyasa kendi sonunu çizmeye çalışıyor. Avrupa bölgesindeki sabit döviz kuru kombinasyonu, bütçe açığının gittikçe büyümesi ve gerilmiş durumdaki finans piyasaları eski moda gelişen piyasa borç krizine yakın bir benzerlik gösteriyor.

İşin kaygı verici yönü Avrupa Birliği ülkeleri 2007 yılından beri kısa süreli borçlarını neredeyse ikiye katladılar. Açıkça ifade etmek gerekirse sıfır faiz oranına yakın bir seviyeden borç almak taktiksel bir sonuç ortaya çıkarır. Fakat 800 milyar euronun üzerinde seyreden borçların giderek artması ani patlama yaratabilir.

Böyle bir durumda savunmasız olanlar şüpheli olarak algılanan piyasalar değildir. İngiltere üretiminin en az yüzde 5`ini borç olarak ayırmak durumunda. BU rakam İspanya`da yüzde 12, Yunanistan`da yüzde 13 seviyelerinde. Fakat Belçika, İtalya ve İrlanda’da ortalama yüzde 20. Bu noktada saldırıya açık e oldukça savunmasız bir ortam ortaya çıkabilir. En uç noktalarda düşünecek olursak da, bu durum bölgeyi likidite krizine sürükleyebilir.

Bilindiği gibi Almanya Yunanistan`a yardımda isteksiz. BU durumda Yunanistan yönetimi IMF`nin kapısını çalabilir. Buna benzer durumlar önceden de görüldü.

 

Hisse Başarıyla eklendi