7`nci uyum paketi kabul edildi

31.07.2003 - 14:05 | Son Güncelleme :

Yedinci Uyum Paketi, MGK konusunda bir rötuş yapılarak kabul edildi. Bu rötuş ile MGK`nın kararlarının takibi askeri kanattan sivillere geçti


MGK’nın tavsiye kararlarını koordinasyon yetkisinin Genel Sekreter’den alınarak, bir başbakan yardımcısına verilmesiyle yeniden düzenlenen 7`nci Uyum Paketi kabul edildi. CHP`nin karşı çıkmadığı ve aleyhte konuşmadığı bu kararla, MGK`nın kararlarının takibi de asker kanattan sivillere geçmiş oldu.

Yedinci Uyum Paketi, MGK konusunda bir rötuş yapılarak Meclis`te kabul edildi. Milli Güvenlik Kurulu`nın (MGK) tavsiye kararlarını koordinasyon yetkisi, bir başbakan yardımcısına verildi. Böylece, Genel Sekreterin yetkileri tırpanlanıp sivilleştirilmesi yolu açılan MGK`nın, kararlarının takibi de asker kanattan sivillere geçmiş olacak. Uyum paketiyle Genel Sekreterin yetkileri, sekreterlik hizmetleri ve MGK`ca ve kanunlarca verilen görevleri yerine getirmekle sınırlandırıldı.

BOŞLUK DOLDURULUR

MGK operasyonu, AKP`lilerin MGK`nın görev tanımını yeniden çizen 24. maddeye ilişkin, ‘‘MGK`nın tavsiye kararlarını koordinasyonu ile Başbakan`ın bir başbakan yardımcısını görevlendireceği’’ şeklindeki önergesi ile yapıldı. Önergenin gerekçesinde, MGK Genel Sekreteri`nin kaldırılan bu yetkisinin yerine bir başbakan yardımcısına verilerek, boşluğun doldurulacağı belirtildi.

ANLAMSIZ VE İŞLEVSİZ

Bu maddeye CHP karşı çıkmadı ve aleyhte konuşma da yapmadı. CHP`liler, MGK temsilcisi Mustafa Ağaoğlu`nun Adalet Komisyonu`nda dile getirdiği görüşlerine paralel şekilde, MGK Genel Sekreterliği`nin ‘‘işlevsiz ve anlamsız’’ hale getirdiğini belirttiler. İki saat içinde kabul edilen 37 maddelik yasa MGK konusunda şu düzenlemeleri içeriyor:

RAPORA YETİŞECEK

Sadece Cumhurbaşkanı`na tanınan MGK`yı olağanüstü toplama yetkisini Başbakan`a da tanıyan 7. Uyum paketindeki, MGK Genel Sekreteri ile ilgili hükümlerin kasımda açıklaması beklenen İlerleme Raporu`na yetiştirilmesi de hedefleniyor.

NASIL ATANACAK

MGK Genel Sekreteri, Başbakan`ın teklifi ve Cumhurbaşkanı`nın onayı ile atanacak. Söz konusu atamanın, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasından yapılmasının öngörülmesi halinde, Genelkurmay Başkanı`nın olumlu görüşü alınacak.

YENİ GÖREV TANIMI

MGK, milli güvenlik ve devletin milli güvenlik siyasetine ilişkin tanımlar çerçevesinde devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili konularda tavsiye kararları alacak ve gerekli koordinasyonun sağlanması için görüş tespit edecek.

 

Hisse Başarıyla eklendi