6.2 milyar dolar borçla İtalya`da kurtarıcı oldu

02.07.2003 - 09:07 | Son Güncelleme :


Pamukbank`ı batıran ve 6.2 milyar dolar borcu bulunan Çukurova Holding, İtalya`da şirket kurtarmaya soyundu. İtalya`nın zor durumda olan gıda devi Cirio`nun yeniden yapılandırılması sürecine katılan Çukurova Holding, yeni kaynaklar piyasaya sürerek şirketi kurtarmaya çalışacak.

Çukurova Holding geçen yıl 1 milyar Euro`luk tahvil borcunu ödeyemeyen İtalya`nın en büyük gıda şirketlerinden Cirio`nun yeniden yapılandırılmasını sürecine katılarak, şirketin borçlarını ödemesi için piyasaya yeni finans kaynakları sürecek. Dün Cirio Holding`e bağlı Cragnotti & Partners Capital Investments finans şirketi ile Çukurova Holding arasında yeni bir şirket kurulması için niyet mektubu imzalandığı duyuruldu. 2002 yılının kasım ayında iflas eden ve kontrolünün çoğunluğu Capitalia olmak üzere kredi bankalarına geçen Cirio Holding`in eski başkanı Sergio Cragnotti`nin, halen Cirio içinde elinde bulundurduğu Cragnotti & Partners Capital Investments şirketi yeniden yapılanma kapsamında atağa geçerek kendisine bir Türk ortak bulduğunu açıkladı. Cragnotti & Partners Capital Investments`dan yapılan yazılı açıklamada, Çukurova Holding ile yeni bir oluşum için niyet mektubunun imzalandığı, katılımlar arasında çoğunluğun Çukurova Grubu`na ait olacağı bildirildi.

Niyet mektubunun, ‘‘kredi bankaları ile Cirio`nun küçük hissedarları arasında yeni anlaşmaların saptanması için yeni ortak olan Çukurova Holding`den piyasaya yeni finans kaynakları sürülmesini’’ öngördüğü belirtilerek; bunun yürürlüğe girmesinin kredi bankaları ve hissedarların bu niyet mektubunu onaylaması gerektiği ifade edildi.

Yazılı açıklamada, yapılan anlaşma sayesinde Cirio Grubu`nun pazara sunduğu yeniden yapılanma planına Çukurova Holding`in büyük katkıda bulunabileceği kaydedildi. Sözkonusu anlaşma, İtalya`nın önde gelen ekonomi gazetesi İl Sole 24 Ore de ‘‘Cragnotti Türkiye`den kendisine beyaz atlı bir şövalye buldu’’ diye yansıdı.

Lazio`yu da kurtaracak mı

İtalyan 1`inci Futbol Ligi takımlarından SS Lazio`nun kontrolünü Cirio`nun yani kredi bankaları elinde bulundurmasından dolayı Çukurova Holding`in sahibi Mehmet Emin Karamehmet`in dolaylı yollardan krizdeki Lazio`ya da destek çıkması bekleniyor. Mayıs ayı itibariyle borcu 68 milyon Euro`ya düşen Lazio, kredi bankalarının desteğiyle geçtiğimiz hafta sermaye artırımına giderek enazından lige kayıt olmayı garanti ederek biraz olsun nefes almıştı.
 

Hisse Başarıyla eklendi