6.1 Milyar $ İhtiyaca Göre Kullanılacak

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




Devlet Bakanı Recep Önal, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`ndaki bankaların yeniden yapılandırılması amacıyla Hazine tarafından Fon`a açılan 6.1 milyar dolarlık kredinin ihtiyaca göre kullanılacağını bildirdi.

Recep Önal, Fon`daki bankalarla ilgili soruları yanıtlarken, Hazine`nin bu aşamada yaptığı işlemin bir line açmak olduğunu bildirdi. Önal, Line için de kullanım safhası gelir. Kullanım safhasını da Sayın Zekeriya Temizel açıkladı. (İhtiyaca göre kullanacağım, belki hiç kullanmayacağım) dedi. Bu kadar basit biz line açıyoruz. Bir kredi tahsisi yapıyoruz diye konuştu.

Fon`daki bankalarla ilgili olarak Bankacılık Üst Kurulu`nun Hazine`yle ve Merkez Bankasıyla biraraya gelerek ilgili çalışmayı birlikte yürüteeklerini bildiren Önal, ancak asıl yetkinin Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu`nda olduğunu bildirdi.

Yabancıların bakışı olumlu

Önal, IMF heyetinin Türkiye`deki görüşmeleriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, Şunu söyleyebilirim. Dış mali piyasaların Türkiye`ye bakış açısı Türkiye`deki insanların bakış açısından iki misli daha olumlu. Bu sabah buraya gelmeden önce Uluslararası Finans Enstitüsü`nün Başkanı ben iziyaret etti ve aynı şeyleri ondan da duydum. Çok mutlu oldum. (Bu tempoda devam ederseniz dünya size parmak ısıracak) diyor dedi.

Recep Önal, Türkiye`nin Avrupa Birliğine ekonomik açıdan ne zaman hazır olabileceğine ilişkin bir soru üzerine de, ekonomik programın sonu olan 2002 yılı bittiğinde, Türkiye`nin Avrupa Birliğinin bütün kriterlerini, giriş için bugün kendi üyelerine uyguladığı bütün kriterlerini gerçekleştirebilecek duruma gelmesini amaçladıklarını söyledi. Önal, temel amaçlarının bu olduğunu ve Türk insanı bunu yapabilecek güçte bulunduğunu savundu.

Önal, yolsuzlukla mücadele konusunda yapılacak araştırma için Dünya Bankası`ndan alınması öngörülen desteğe Hazine`nin karşı çıktığına ilişkin iddialarla ilgili olarak, Politika Türkiye de çok enteresan. Gerçekleri saptırma üzerine kuruluyor. Ama zaman bulursak bu tip çarpıtmaların da üzerine gidip anında cevaplarını vereceğiz dedi. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi