55 milyona anlaştılar

23.07.2003 - 08:59 | Son Güncelleme :


Hükümet ile sendikalar, işçi ücretlerine yapılacak zamda anlaştı. İşçilere ilk 6 ay için seyyanen 55 milyon lira zam verilecek. İkinci ay yüzde 9, üç ve dürdüncü alt aylar için ise yüzde 5`lik artış sağlandı. Enflasyon yüzde 5`i geçerse, aradaki fark ücretelere yansıtılacak.

Hükümetin son haftalarda en büyük sıkıntılarından birini oluşturan kamu kesimi işçi toplu sözleşme görüşmelerinde dün gece geç saatlerde anlaşmaya varıldı. Hükümetin ilk altı ay için yüzde 5 zam önerisiyle tıkanan görüşmelerde ilk altı ay için işçilere seyyanen 55 milyon lira zam verilmesi konusunda görüş birliği sağlandı. Böylelikle en düşük işçi ücreti 455 milyon lira oldu. İkinci altı ay yüzde 9, üç ve dördüncü altı aylarda ise yüzde beş artış sağlanması kararlaştırılırken, enflasyonun yüzde 5`in üzerinde gerçekleşmesi durumunda bu farkın da ödenmesi görüşü benimsendi.

ÖZELLEŞTİRME MAĞDURLARINA İŞ

Hükümet adına işçi sendikaları ile görüşmeleri yürüten Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Türk-İş Başkanı Salih Kılıç dün gece Başbakanlık`ta ortak açıklama yaptılar. Şahin açıklamasında, Kılıç ile arkadaşlarıyla ‘‘çok medeni ilişkiler’’ içinde olduklarını söyledi. Anlaşmanın imzalanma noktasına geldiğini kaydeden Şahin, protokolün görüşmeler sırasında imza altına alındığını vurguladı. Şahin, ilk altı ay için yüzde 55 seyyanen zam yapılması konusunda görüş birliğine varıldığını açıklarken, ikinci altı ay yüzde 9 ve üç ile dördüncü altı aylarda yüzde beş artışın gerçekleşeceğini bildirdi. Şahin, bu dönemlerde enflasyonun yüzde 5`in üzerinde gerçekleşmesi durumunda bu farkın da zamlara yansıtılacağını vurguladı.

Kılıç da, yapılan anlaşmanın ücret yanı olduğu kadar istihdam boyutunun da önem arz ettiğini belirterek, ‘‘Ücret maddeleri dışında özelleştirme mağduru olan arkadaşlarımızın kanun düzenlemesiyle yeniden işe yeşrleştirilmesi ayrıca da istek dışı emeklilik uygulamasının dışında kalması ve gönüllü emekliliğe devam edilmesi, işçilerin istekleri dışındaki emekliliğe evet denmemesi doğrultusundaki yapılan mutabakat sonucunda bu toplu iş sözleşmesini bitirmiş noktadayız’’ dedi.

Kılıç, ayrıca, sosyal yardımın birinci altı ay için 40 milyon ikinci altı ay için ise 45 milyon olarak belirlendiğini söyledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi