5.2 milyar dolarlık rekor lisans başvurusu

09.07.2007 - 11:29 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Türkiye`de enerjiye olan talebin her yıl yüzde 10 civarında artması, mevcut kapasitenin talebi ancak karşılama sınırına gelmesi ve kamu kesiminin yatırımlardan çekilmesi, bu alana özel sektörün ilgisini artırıyor.
Koç, Sabancı, Doğan, Fiba, Akfen, Akkök gibi hemen hemen bütün büyük grupların yatırım planlarına aldığı enerjide yüzlerce şirket lisans aldı veya almak için başvurmuş durumda. Geçen ay Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) rekor başvuru ile karşılaştı. Özel sektör şirketlerinin haziran ayında yaptığı doğalgaz ve ithal kömür santralı kurma veya kapasite artırım amaçlı lisans başvurularının yatırım değeri 5.2 milyar doları buldu.
Lisans başvurusu yapanlar arasında Sabancı Holding`in eski CEO`su Celal Metin`in şirketi MET, ENKA, Goldaş, Cengiz Group (CE-KA), Habaş, Eren Holding gibi gruplar var.
Lisans başvurularının öngördüğü kurulu güç 5 bin 251 megavat`ı (MW) buluyor. EPDK hesaplarına göre MW başına yatırım 1 milyon dolar. Buna göre yapılması gereken yatırım da 5.2 milyar dolara ulaşıyor.

ENKA, Goldaş, Habaş...

Celal Metin`in şirketi MET Şirketler Grubu bünyesindeki Borasco, Samsun Çarşamba`da 890 MW`lık doğalgaz santralı kurmak için EPDK`ya başvurdu. Celal Metin`in Bandırma ve Balıkesir`de rüzgâr santralı kurmak için iki başvurusu daha bulunuyor.
ENKA, toplam 3830 MW`lık doğalgaz santralı kapasitesine İzmir Aliağa`da 800 MW`lık yeni bir tesis eklemek için EPDK`ya başvurdu.
Türkiye`nin önde gelen altın üreticilerinden Goldaş`ın sahibi Yalınkaya Holding de Antalya`da 460 MW`lık doğalgaz santralı için başvuru yaptı.
İskenderun Enerji (İSKEN) Türkiye`nin en büyük özel sektör ithal kömür santralı olan Sugözü Santralı`nın Adana Yumurtalık bölgesinde 1200 MW olan tesisine 800 MW`lık yeni bir santral yapmak için başvuruda bulundu.
İçdaş Çelik Enerji, Balıkesir`de sahibi olduğu 135 MW`lık termik santralında kapasite artışına giderek, aynı kurulu güçte 3 ünite daha eklemek için EPDK`ya başvuru yaptı.
Seydişehir Aliminyum tesislerini alarak adını duyuran Cengiz Group da Samsun`da ithal kömürle çalışacak 613 MW`lık termik santral için başvuru yaptı.
HABAŞ İzmir Aliağa`da 618 MW`lık ithal kömürle çalışan santral yapmak için başvuruda bulundu.
Eren Holding`e ait Modern Enerji, Zonguldak`ta 770 MW, HEMA Endüstri ise işletmesini yaptığı Bartın Amasra`daki kömür sahasında 500 MW`lık termik santralı yapmak için EPDK`ya başvurdu.
 

Hisse Başarıyla eklendi