30 yıl sonra çark etti

18.05.2015 - 09:23 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanlığı Katma Değer Vergisi (KDV) yasasının çıktığından beri karşı olduğu uygulamadan 30 yıl sonra çark etti

https://i.bigpara.com/i/55big/mehmet_simsek_650_9.jpg

KDV yasasında yer alan düzenleme ile ilgili şimdiye kadar bankaların çıkardıkları tahvillerin KDV’ye tabi olduğu bildirildi. Yaklaşık 3-4 ay önce bu defa Bankalar Birliği Maliye’ye durumu sordu. Bakanlık yanıtında çıkarılan tahvillerin KDV’ye tabi olduğunu bildirdi. Bankalar Birliği’ne gönderilen yazıya çok sayıda itiraz gelince Maliye Bakanlığı yazıyı geri çekti ve bir çalışma yapmaya karar verdi. Son olarak hazırlanan KDV tebliğ taslağında bu görüşünden vazgeçti.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

hurriyet.com.tr'den Neşe Karanfil'in haberine göre; Özellikle bankaların çıkardıkları tahvillerin KDV’ye tabi olup olmadığı tartışma konusu oldu. Tartışmalar sürerken bu sefer Bankalar Birliği’nin devreye girerek Maliye Bakanlığı’ndan resmi bir yanıt istedi. Maliye Bakanlığı gönderdiği yazıda yine tahvillerin KDV’ye tabi olduğunu bildirdi. Ancak itirazlar yoğunlaşınca Maliye Bakanlığı’ndan “çalışma yapacağız” bilgisi geldi. Bu konuda bir KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı hazırlandı. Taslak kamuoyunun görüşüne açıldı. Taslakta, külçe altın, külçe gümüş, döviz ve para teslimlerinin KDV’den istisna olduğuna yer verildi. Ayrıca, hisse senedi teslimleri yanında, aynı mahiyette olan kâr ortaklığı belgesi, gelir ortaklığı belgesi gibi kar payı veya temettü getiren kıymetli evrak teslimlerinin de vergiden istisna olduğu hatırlatıldı. 
Maliye kararını şöyle açıkladı: 

* Sermaye piyasası mevzuatına göre ihraç edilen tahvil, bono ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikaları gibi yatırım araçlarının teslimi, 

Haberin Devamı

* Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmek şartıyla varlığa dayalı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet, gayrimenkul sertifikası gibi diğer sermaye piyasası araçlarının teslimi vergiden istisna olup, bunlara ilişkin yapılan faiz, kupon ve benzeri ödemeler de istisna kapsamında değerlendirilmektedir.”

 

Hisse Başarıyla eklendi