3`lü eşitlik

20.02.2008 - 12:23 | Son Güncelleme :

Bundan iki sene öncesine bakacak olursak, Amerikan ekonomisinin resesyon çanlarının provasını yaptığını görebiliriz kizaten bir çok ekonomist bu kon

https://i.bigpara.com/i/55big/erdalturker.jpg

<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdalturker11.jpg" align="left" vspace="5"> Bundan iki sene öncesine bakacak olursak, Amerikan ekonomisinin resesyon çanlarının provasını yaptığını görebiliriz ki  zaten bir çok ekonomist bu konuda makaleler yazmıştır ve birçok ekonomi dergisine de alt konu başlığı olmuştur.

Yani bunu duyan ve bilen ekonomi piyasaları neden o günlerde çalkalanmadı da bu günlerde patlak verdi. Üstelik uzun süreli sürmeyen bir dalgalanmadan bahsediyoruz. Eğer o kadar endişeli bir durum olsaydı piyasalar bu kadar çabuk kendini toplayamazdı ve nitekim raylardaki çatlaklar onarılmaktadır, ta ki bazı oligarklar başka rantlara göz dikene kadar ya da bazı siyasi uygulamaların seyir yönlerini değiştirmek isteyene kadar…

İşin özüne inecek olursanız bir ülkenin ekonomik yapısı sağlamsa sadece dalgalanmalara açık olur ve bunlarda artık eski deyimle spekülatif değil bizzat bilerek ve görerek yapılan eylem niteliğinde olur. Peki hiç düşündünüz mü neden bu dalgalanma sebepleri bilindiği halde baskı unsurları ortadan kaldırılmıyor?

Neden her defasında global dalgalanma deyiminin arkasına sığınılıyor? Şimdi bu şu mu demek oluyor geçtiğimiz aylarda dünya borsalarında sert düşüşler vardı ve bunun sebebi Amerika’daki mortgage krizinin patlak verişi, ıraktaki çıkmazlar, petrol fiyatlarındaki yüksek gerilimler, Bush politikasının çöküşü vb… Peki neden borsalar halen düşüs eğilimde değil? Yoksa  bu problemler birkaç ayda halledildide bize sürpriz mi yaptılar? Hayırrr… hemde kocaman bi hayır.. henüz istedikleri sıcak parayı piyasalardan çekemedilerde o yüzden rayların yönünü değiştirdiler, hükümetler uyguladıkları politikalarda değişik yöntem izlemeye karar verdilerde o yüzden negatiften pozitife yolculuğa başladık...

Günümüzde iyi bir ekonomist olmak için önce iyi siyaset yapmak lazım. İyi siyaset yapmak demek politikacı olmak anlamına gelmez. Günümüzde attığımız her adımda siyaset var aldığımız her nefeste siyaset kokusu var. Ve asla şüpheci olmaktan çekinmeyin. (Siyaset=Ekonomi=Şüphe duymak.) 

Sizlere birde benim çığırtkanlar diye adlandırdığım gruplardan bahsetmek istiyorum. Bu grupların asıl amacı kısa vadeli dalgalanmalarda ortalığı velveleye vermek kaos ortamı yaratmaya çalışmaktır. Nitekim bunun örneklerini geçtiğimiz aydaki borsanın sert ama dengeli düşüşü sırasındaki vay efendim ekonomi battı vay efendim işte kurdaki baskı patlak verdi vay efendim dolar fırlayacak diye piyasalarda söylenti çıkardılar. Peki merak ediyorum dolar 1,70 YTL oldu da benim mi haberim yok!

Çok samimi bir şekilde söyleyebilirim global bazda gerçektende çok sert bi rüzgar çıkmadıkça Türkiye hapşırmaz. E artık grip salgını çıkınca da grip olacağız canım olacak o kadarda. Mühim olan bağışıklık kazanmış olmamızdır.

Kısaca ÖZELLEŞTİRME konusu;
 
Türkiye’de en çok tartışılan konu haline gelmiştir özelleştirme. Yine soruyorum ben iktisat’ın temel prensiplerinden birisi değil midir özelleştirme? Yani devletin sırtındaki yükün azaltılması gerek değil midir?
 
Ama şunu da çok açık ve net bir şekilde ifade etmeliyim ki yapılan özelleştirmelerin doğruluğu ve yanlışlığı tartışılabilir.  Yani bazı önemli işletmeler özelleştirilmeden önce belki de çok iyi düşünülmelidir. Ama yinede yüzeysel düşünüldüğü zaman insan diyor ki dışarıdan borç almaktan iyidir ama başka bir konuyu da düşünmeden geçemiyorsun! hemen hemen önemli olan bir çok kuruluş yabancılara geçti peki bu doğru mu diyorsun kendi kendine.

İlerleyen yazılarımda konu bazlı detaylı açıklamalara gireceğim. Konulara örnek olarak etkili iş görüşmelerinden Ceo’lara, oligarklardan iyi bir lider olmanın özelliklerine kadar kişisel görüşlerimi yazacağım. Sağlıcakla kalın...


Erdal TÜRKER


Kısa Özgeçmişim

Eğitim Durumu

Bitirilen Lise : Ankara Aydınlıkevler Ticaret Meslek Lisesi Muhasebe Bölümü (4,87/5.00)

MYO  : Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bil. MYO. Muhasebe Bölümü 2006 mezunu (3,18/4.00)

Yabancı Dil : Süleyman Demirel Üniversitesi Yabancı Diller YO İngilizce 2007 (87/100)

Lisans  : Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme İ.Ö (Açıköğretim değildir!) Devam etmekteyim...

İş Tecrübeleri

Satış Temsilciliği, Gayrimankul Danışmanlığı, Bireysel Güvence Danışmanlığı, Sigortacılık, Perakende Sektörü, Mağaza Yöneticiliği...

 

Hisse Başarıyla eklendi