3. Avrasya Ekonomi Zirvesi

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-BM Temsilcisi Maharaj Muthoo: -``Eğer Açlik Varsa Yurtta Ve Dünyada Sulh Olmaz``


İSTANBUL (A.A) - 01.11.2000 - Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Maharaj Muthoo, dünyada bugün yoksulluk sınırının altında 1.5 milyar insan yaşadığını, 800 milyon insanın da açlıkla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 3. Avrasya Ekonomi Zirvesi`nde konuşan Muthoo, BM`nin ülkeler arasında somut işbirliğini geliştirmek istediğini, yoğunlaştığı noktanın da yoksulluğun giderilmesi olduğunu söyledi. ``Eğer açlık varsa yurtta ve dünyada sulh olmaz`` diyen Muthoo, yoksulları kurtarmak için hep birlikte çalışmak gerektiğini, BM`nin de bu konuda her türlü desteği vereceğini belirtti. Gürcistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Merab Adeishvili de, 19 ülkenin katıldığı toplantının, bölgedeki büyük projelerin gelişimine katkıda bulunacağını kaydetti. Bakü-Tiflis-Ceyhan Anlaşması`na katkılarından dolayı Demirel`e teşekkür eden Gürcü Bakan Adeishvili, bu projeden çok şey beklediklerini söyledi. Bakan Adeishvili ayrıca, Gürcü delegasyonu adına 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in doğum gününü kutladı.


AVRASYA BARTER BİRLİĞİ;

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Başkan Yardımcısı Mikko Elo da bölgenin öneminin her geçen gün artığını belirterek, Karadeniz ve Hazar Denizi çevresindeki ekonomik gelişmelerin bütün dünya için ileride çok önemli olacağını bildirdi. Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver ise bu zirvede Avrasya Barter Birliği`ne doğru bir karar çıkacağını söyledi. Toplantının 3. gününe Dünya Barter Birliği Başkanı`nın da katılacağını belirten Suver, Avrasya`yı da dünya barterinin içine almak için çalışmalarda bulunacaklarını anlattı. Oturumu yöneten İşadamı Şarık Tara da bölge halklarının kendilerini 21. yüzyıla hazırladığını, bu asrın da küreselleşme anlamına geldiğini belirtti.


Tara, ``Biz muassır medeniyetler seviyesine erişmek istiyorsak, oyunu onların kurallarına göre oynamak zorundayız. Bunlar demokrasidir, insan haklarıdır, özelleştirmedir, yabancı sermayedir. Çoğu kez ihmal ettik. Bunlara derhal uymalıyız. Yoksa başarılı olamayız`` dedi. İTO Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu da Avrasya ülkelerini yönetenlerin en önemli görevinin devletler arasındaki dostluğu samimi bir yapıya kavuşturmak, ikinci görevinin de ekonominin önünü açacak tedbirleri almak olduğunu söyledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi