25 bakana Yüce Divan yolu açıldı

22.07.2003 - 08:57 | Son Güncelleme :


TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, haklarında ‘‘Meclis soruşturması’’ açılması talebinde bulunarak ‘‘Yüce Divan’’ yolunu açtığı bakan sayısını 25 olarak belirledi. Eski Başbakan Bülent Ecevit ile eski Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli hakkında ‘‘özelleştirme alacaklarının ertelenmesi’’ ve ‘‘POAŞ`ta altın hissenin satılması’’ olmak üzere iki ayrı dosyadan soruşturma talebi istenirken, eski Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz için ise sadece Türkbank olayı nedeniyle soruşturma açılmasının istenmesi kararlaştırıldı.

Komisyon, özelleştirme alacaklarının ertelenmesi olayında ‘‘zaman aşımı’’, enerji alımı konusunda da ‘‘doğrudan sorumluluk yüklenememesi’’ nedeniyle Yılmaz ile ilgili soruşturma taleplerini geri çevirdi.

Komisyon, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla özelleştirme işlemlerinde ‘‘Sözleşme ile vadeye bağlanan alacaklarla ilgili olarak ödeme koşulları faiz oranları ve vade sürelerini değiştirerek’’ özelleştirme yasasına aykırı işlemler yaptıkları gerekçesiyle başta şu 14 eski kabine üyesi hakkında TCK`nın 240. maddesine göre görevini kötüye kullandıkları gerekçesiyle soruşturma açılmasının istenmesi benimsedi: Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan, Kemal Derviş, Rüştü Kazım Yücelen, Hikmet Uluğbay, Şükrü Sina Gürel, Metin Şahin, Nami Çağan, Yüksel Yalova, Sümer Oral, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Recep Önal ve Yılmaz Karakoyunlu.

POAŞ`da kamuya ait imtiyazlı hissenin resen kaldırılması suretiyle devlet alacağının riske sokulduğu gerekçesiyle de Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Yılmaz Karakoyunlu, Kemal Derviş, Sümer Oral ve Ahmet Kenan Tanrıkulu haklarında ayrıca bir soruşturma komisyonu kurulması görüşü benimsendi. Komisyon, rapor eklerini yarın TBMM Başkanlığı`na sunacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi