2.4 Milyar Euroluk `Balkan` Savaşı

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Balkanlar`da kriz ve savaşlarda hasar gören kentler, kasabalar, köprüler ve yolların onarımı ve yenilenmesi çalışmaları için AB`nin ayırdığı 2.4 milyar euro`luk pastanın nasıl bölüşüleceği İstanbul`da tartışıldı.


Türk müteahhitlerini, Balkanlar`da savaş sonrası ortaya çıkan yeni fırsatlar bekliyor. Kriz ve savaşlarda hasar gören kentler, kasabalar, köprüler ve yolların onarımı ve yenilenmesi çalışmaları için, AB bünyesinde ayrılan 2.4 milyar euro`luk pastanın nasıl bölüşüleceği, İstanbul`da yapılan uluslararası toplantılarda ele alındı.


TÜRK MÜTEAHHİTLER DE GİRECEK;

Kosova krizinin ardından Balkan ülkelerinin demokrasiye ve açık pazar ekonomisine geçmesi amacıyla AB öncülüğünde kurulan İstikrar Paktı`nın II. Masa çalışmalarına sahne olan İstanbul Conrad Otel`de Türk Dışişleri Bakanlığı, Türk müteahhitler açısından sözkonusu olan kısıtlamaların kaldırılması için yoğun çaba harcadı.

Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdürü, Büyükelçi Fügen Ok, Türk müteahhitlerinin, joint - venture yoluyla oluşturulacak konsorsiyumlarda yer alabileceğini söyledi ve Avrupa çatısı altında hibe kredilerle yapılacak programlar da var. Bizim müteahhitlerin bu programlara da alınması için koşulların yumuşatılmasına çalıştık. Sanıyorum gelecek Mart ayına kadar durum netleşecek ve Türk özel sektörü de Güney Avrupa`da önemli rol üstlenecektir dedi.
Yugoslavya için ayrı bir bütçe ayrılmasının ağırlık kazandığı toplantılarda, geniş kulisler ve lobi mücadeleleri yaşandı.


TUNA, TİCARETE AÇILDI;

Paktın Özel Koordinatörü Bodo Hombach, çalışmaların siyasi anlamdaki sonucunu, Yugoslavya Devlet Başkanı Kostunica`nın yönetimi almasıyla bu ülke de demokrasiye geçmiştir. Böylece, Güneydoğu Avrupa`nın son halkası da programımıza girmiştir diye açıklarken, şimdi sıranın savaştan zarar gören kent ve yörelerin onarımına geldiğini söyledi. Finansal Forum`a Balkanların geleceğiyle ilgili görüşlerini de açıklayan Alman kökenli koordinatör Hombach, Balkanların sorunlarına İstanbul`da kalıcı çözümler oluşturma yolunda önemli adımlar attık. Türkiye`nin bu yöndeki barışçı ve yapıcı yaklaşımlarının rolü büyük oldu dedi. Hombach, acil projelerin tesbit edildiğini ve bu alanlarda önemli inisyatifler belirlendiğini de belirtirken, şöyle konuştu:

Özellikle, ekonomi, enerji, su ve ulaşım alanlarında neler yapılması gerektiği konusunda net çalışmalar belli oldu. Ayrıca, özel bankaların da bölge çalışmalarında motive etmek ve onların da daha güçlü varlıkla temsili için başarılı olduk.


Hombach, toplantılar sırasında Yugoslavya Devlet Başkanı Kustinica`dan Tuna nehri üzerindeki engellemelerin kaldırıldığına dair mesajlar geldiğini, bu adımın da bölgede ticaretin önünü açacağını söyledi ve Balkanlarda ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi anlamında bu haber çok önemlidir dedi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi