2023 Para Politikaları Bu Hafta Göz Kırpacak

12.12.2022 - 11:54 | Son Güncelleme :

Bu haftanın küresel makro ekonomik veri ajandasında özellikle salı, çarşamba ve perşembe günleri son derece önemli.


Salı günü ABD Kasım ayı enflasyon verisini karşılayacağız ve hemen ardından çarşamba günü ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladıktan sonra perşembe günü gözlerimizi Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararına çevireceğiz. Dünya ekonomilerinin para politikalarına yön veren bu iki kuruluşun faiz kararlarının, yılın sonuna yaklaştığımızda birbiri ardına açıklanacak olması küresel piyasalarda bu hafta gündemin bir hayli sıcak geçmesini sağlayacak. Fed ve ECB’nin bu hafta verecekleri faiz kararları sonrasında ise asıl merak edilen, her iki kurumun başkanlarının basın açıklamalarındaki söylemleri olacak. Burada merak edilenlerin başında aslında 2023 yılına dair verilmesi beklenen birtakım olacak. Hatta gerek Powell gerekse Lagarde bu konuda ketum davranmaya gayret etmeye çalışsalar da piyasalar mutlaka satır aralarından 2023 yılında Fed ve ECB’nin faiz artış politikalarına dair birtakım mesajlar alacaktır.

Salı günü açıklanacak ABD kasım ayı enflasyonundaki ana beklenti hem yıllık hem de aylık bazdaki artış hızında ekim ayına kıyasla bir yavaşlama olması yönünde. Verinin bu yönde gelmesi Fed’in elini rahatlatacaktır. Hatta çarşamba günü Fed faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell’ın konuşması önceki 75 baz puan (bps) artış serilerinin olduğu toplantılara kıyasla daha yumuşak tonda olursa, piyasalar 2023 yılında 1 Şubat tarihinde verilecek faiz artış kararını ağırlıklı olarak 25 bps şeklinde fiyatlamaya başlayabilecektir. Küresel borçlanma maliyetlerinin de gerilemeye başlaması ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin üzerindeki bu maliyet yükünün hafiflemesi açısından bu olumlu bir gelişme olur. Ardından perşembe günü, ECB’den beklenen 50 bps artış sonrasında tüm dikkatle Lagarde’ın konuşmasında olacak. Enflasyonda zirveden geri dönüşün henüz başlamadığını daha sık vurgulayan ve bu konuda işin açıkçası işi daha zor olan Lagarde’ın söylemleri bana kalırsa Powell’a kıyasla biraz daha sert tonda olabilir. Euro Bölgesi’ndeki resesyon haberlerinin yanısıra Avrupa ülkeleri üzerinde halen baskısı devam eden enerji maliyetleri Lagarde’ın alanını daraltan konular.

Haberin Devamı

Bu muhtemel senaryolar karşısında piyasalarda etkiler ne şekilde olur diye sorduğumuzda ABD dolar endeksinde bu hafta güçlü bir seyir beklemediğimi ve Euro/dolar paritesindeki hareketin de Euro lehine olmasını beklediğimi söyleyebilirim. İşe borsa endeksleri tarafından bakacak olursak da her günün piyasa açılışını görmeden haftanın geneline ilişkin bir öngörüde bulunmak çok zor ancak yine de olumlu rüzgarların ağırlıklı olması ana senaryo diyebilirim.

Haberin Devamı

Bu haftaki çok önemli üç günün bize olan etkileri ise, özellikle ihracatçı kesimi yakından ilgilendiriyor. Euro/dolar paritesinin 1.05 üzerindeki muhtemel hareketleri paritenin eski seviyelerine gelmesi konusundaki beklentileri güçlendirecektir. Eğer Powell ve Lagarde’ın söylemleri yukarıdaki tahminlerim çerçevesinde olursa hem yılın sonunda hem de 2023 yılının başlarında Euro/dolar paritesinde şu andaki seviyelerden çok aşağılara birtakım gevşemeler beklememeli. 2023 yılına dair bugünden iyimser senaryolar oluşturmak için henüz erken. Diğer taraftan bakıldığında para politikaları açısından 2022 yılına kıyasla daha gevşek bir görünümün hakim olması yönündeki tahminler bu hafta çok daha ayakları yere basar şekilde karşımıza çıkacaktır. 

 

Hisse Başarıyla eklendi