2008`de faizler düşer, konsolidasyon olur

26.02.2008 - 14:02 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/349parabozuk.jpg

Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, reel faiz <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bozukparaavuc.jpg" align="right" vspace="5">oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 10`dan yüzde 7`ye kadar düşeceğini ve bu düşüşün tüketici kredilerini artıracağını belirterek, Akbank`ın Avrupa`da genişlemek istediğini söyledi.

MİLLİYET

Citigroup`un yüzde 20`sine sahip olduğu Akbank, Türk bankaları ve finans kurumları satın alarak piyasa payını yüzde 3-5 civarında artırmak istiyor. Dinçer`in verdiği bilgiye göre, banka 2007 yılında yüzde 13.5 olan aktif pazar payını 2011 yılında yüzde 20`ye çıkartmak istiyor.

Yatırımcılarla görüşmek için bulunduğu Londra`da Reuters`ın sorularını yanıtlayan Dinçer, Türkiye`de önümüzdeki yıllarda ikinci bir tur konsolidasyon olacağına inanıyoruz. Piyasada bazı özel küçük bankaların durumu (satın almaya) uygun olabilir çünkü marjları ciddi biçimde düşüyor dedi.

Dinçer, küçük bankaların marjlarındaki daralmanın özellikle kamu bankaları ve diğer büyük bankalarla rekabet etmeye çalışmalarından kaynaklandığını söyledi. Türkiye`de 2001-2002 arasında yaşanan kriz sırasındaki birinci tur konsolidasyonla banka sayısının 81`den 46`ya düştüğünü söyleyen Dinçer, şu an sadece sekiz bankanın piyasanın yüzde 80`ini kontrol ettiğini belirtti.

Öncelik organik büyüme

Dinçer, Akbank`ın şube hedefinin önemli olmadığını ve şu anki 682 şube sayısından memnun olduğunu belirtti. Akbank`ın kaliteli aktifleri olması ve halihazırda küçük işletmelere ve tüketiciye dönük kredi portföyü bulunması halinde satın alma ile ilgilenebileceğini söyleyen Dinçer, bankanın Almanya ve Fransa`da potansiyel birleşme ve satın almalarla ilgilendiğini ancak henüz doğru bir seçenek belirmediğini söyledi.
Ancak satın almaların her şey demek olmadığını belirten Dinçer, Akbank`ın önceliğinin organik büyüme olduğunu söyledi. Dinçer, Tüketici finansmanı yatırım olanaklarının olabileceği bir alan olabilir dedi.

Akbank Yönetim Kurulu`nda değişiklik

Citigroup Yönetim Kurulu Başkanı ve Akbank Yönetim Kurulu Üyesi Sir Winfried Bischoff, Citi`deki diğer sorumluluklarından kaynaklanan iş yükünün fazla olmasından dolayı 25 Şubat 2008 tarihinden geçerli olmak üzere Akbank`taki görevinden ayrılıyor. Akbank`ta Sir Winfried Bischoff`un ayrılması sonrası yerine Citi Markets and Banking`in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika`dan sorumlu CEO`su William J. Mills geliyor.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, Sir Winfried`e katkılarından dolayı teşekkür ederek, Sir Winfried`in yerine yönetim kurulu üyeliğimize, William J. Mills`in atanmış olması bizi mutlu etmiştir. Kendisinin bankamıza yapacağı katkıları sabırsızlıkla beklemekteyiz dedi.

Citigroup CEO`su Vikram Pandit de, 2006 yılında Citi`nin Akbank`ın yüzde 20`sine yaptığı yatırım, Akbank`a, Türkiye`ye ve kendi büyümesine yapmış olduğu stratejik ve uzun süreli bir yatırımdır. Bu böyle kalacaktır ve Türkiye`deki büyüme planlarımızın merkezinde olacaktır dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi