2004 yıl sonu hedefleri

07.07.2003 - 08:59 | Son Güncelleme :

YPK`nın 2004 Yılı Programı ve Mali Yıl Bütçesi Makro Çerçeve Kararı’nda tüketici fiyatlarındaki artış %12 öngörülürken, büyümenin %5 olması bekleniyor


2004 yılsonu itibariyle tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 12 olarak öngörülüyor.

Gelecek yıl Gayrısafi Milli Hasıla (GSMH) deflatörünün (ortalama enflasyon) yüzde 12.5, büyümenin ise yüzde 5 olması bekleniyor. Gelecek yıla dönük ortalama dolar kuru ise 1 milyon 920 bin lira olarak belirlendi.

Yüksek Planlama Kurulu`nun (YPK), 2004 Yılı Programı ve Mali Yıl Bütçesi Makro Çerçeve Kararı, Resmi Gazete`de yayımlandı.

YPK`nın kararında, Bütçe Politikaları ve Büyüklükler tarif edilirken, bütün kamu kurum ve kurulaşlarının bütçe hazırlama süresince yapılacak çalışmalarda kendi kurumsal öncelik ve dengelerinin yanı sıra ülke ekonomisinin öncelik ve imkanlarını da göz önünde bulunduracaklarına vurgu yapıldı.

YPK, 2004 yılında kuruluşların yabancı para cinsinden yapacakları harcamalar için gösterge niteliğinde olmak üzere, ortalama Dolar kurunu da, 1 milyon 920 bin lira olarak belirledi.

Kararda öncelik yatırımlar da düzenlendi. Buna göre, kamu bazındaki ödenek tahsislerinde sektörel ve bölgesel önceliklerin yanı sıra devam eden projelerden 2004 yılı içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek projelere, uygulamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış öncelikli projelere, yatırım programında yer alıp, dış finansmanı sağlanarak önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış öncelikle projelere, başlatılmış bulunan diğer projelere bağlantılı veya eşzamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken öncelikli projelere, afetlerin önlenmesi ve afet hasarlarının telafisine yönelik projelere ağırlık verilecek.

Acil ve çok zorunlu haller dışında yatırım programına yeni proje alınmayacak. Getirilen bu sınırlamaya, 2004 yılı Yatırım programı uygulama sürecinde de devam edilecek.

Gelecek yıl kaynağı ne olursa olsun ambulans, itfaiye aracı gibi sağlık, savunma ve güvenlik açısından özel nitelikli taşıtlar dışında taşıt alımı yapılmayacak.

Yatırım programına, çok zorunlu haller dışında yeni dış kredili proje alınmayacak. Yatırımları Hızlandırma Ödeneği`nden, 2004 yılı yatırım programında yer alan projelere yıl içinde kullandırılabilecek ek ödenek tutarı ise proje bazında 5 trilyon lirayı geçemeyecek.

Karar uyarınca 2004 yılında, 2003 yılı sonu itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75`in altında olan idari bina niteliğine haiz kamu hizmet binalarının (afet hasarlarının giderilmesine ilişkin olanlar hariç) yapımı, ihmal edilebilir düzeyde ödenek tahsisi yoluyla durdurulacak.

Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, 2004 yılı tekliflerini, özellikle yeni başlayacak projeleri ve yeni yapılacak ihaleleri dikkate alarak özelleştirme proğramına uygun olarak yapacaklar.

Yine 2004 Yılı Yatırım Programında, çok zorunlu haller dışında yeni dış kredili proje alınmayacak.

Yatırımları Hızlandırma Ödeneği`nden 2004 Yılı Yatırım Programında yer alan projelere yıl içinde kullandırılabilecek ek ödenek tutarı da, proje bazında 5 trilyon lirayı geçemeyecek.

Kamu idareleri, personel giderleri ve kadro sayılarında ilave artışa neden olacak münferit kanun tekliflerinden kaçınacak. (A.A.)
 

Hisse Başarıyla eklendi