17 Ekim`de bomba patlayabilir

08.10.2013 - 10:43 | Son Güncelleme :

Ünlü yatırımcı ABD hükümetinin 17 Ekim’e kadar yükseltmezse temerrüde düşme olasılığı bulunan borç tavanını nükleer bombaya benzetti

https://i.bigpara.com/i/55big/349WarrenBuffett2.jpg

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349WarrenBuffett2.jpg">Ünlü yatırımcı ABD hükümetinin 17 Ekim’e kadar yükseltmezse temerrüde düşme olasılığı bulunan borç tavanını nükleer bombaya benzetti.

Berkshire Hathaways şirketinin sahibi, yatırım gurusu Warren Buffett, ABD’nin borç tavanını nükleer bombaya benzetti. Fortune dergisine bir röportaj veren Buffett, Cumhuriyetçi liderlerin borç tavanı politikasını bir çeşit ‘toplu katliam  aracı’ olarak kullandıklarını ifade etti. Buffett, Cumhuriyetçilerin istedikleri yasaları geçirmek için borç tavanını bir silah olarak kullanmasının “hiç bir anlamı olmadığını” söyledi.

NÜKLEER BOMBA

Ünlü yatırımcı borç tavanı limitinin yükseltilmesini önündeki engellerin “silahlar gibi yaklanması” gerektiğini de belirtti. Buffett, “Nükleer bomba gibiler, kullanıldıklarında çok zarar verebilirler” diye konuştu.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ABD BİR HAFTADIR ‘KAPALI’

ABD hükümeti yaklaşık bir haftadır “kepenk kapatmış” durumda. Yani bütçesi onaylanmadığından ödemelerini yapamıyor. Ancak uzmanlar ve ABD’li yetkililer bütçeden önce 17 Ekim’de tavana vuracak borç tavanının yükseltilmesinin çok daha önemli olduğuna işaret ediyor. ABD Hazine Bakanı Jack Lew, Pazar günü CNN kanalında çıktığı bir programda, ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık reformuna karşı çıktıkları için borç tavanı konusunda engel çıkaran Cumhuriyetçilerin “ateşle oynadığını” söyledi.

KRİZ KORKUSU

ABD, 17 Ekim’e kadar borç tavanı limitini yükseltmezse, teknik olarak borçlarını ödeyemez hale gelecek. Piyasalar ise ABD’nin teknik olarak temerrüde düşmesinin küresel ekonomide yeni bir kriz yaşatmasından endişe ediyor.

LEHMAN’IN 23 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE BORÇ

ABD’nin 12 trilyon dolarlık borcu, batışıyla 2008 yılında tüm dünyayı derin bir ekonomik buhrana sokan Lehman Brothers’ın borcunun tam 23 katına denk geliyor.

DAHA ÖNCE İLK KEZ NOTU KIRILMIŞTI

ABD, 2011’de yine borç tavanı limiti konusunda son dakikada anlaşmasından dolayı kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s tarafından sorumsuzlukla suçlanmış ve kredi notu ilk kez AAA seviyesinden bir basamak kırılıp, AA+ seviyesine düşürülmüştü.

 

Hisse Başarıyla eklendi