16. Isedak Toplantısı

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Devlet Bakani Başbakan Yardimcisi Bahçeli: -``İsedak`In Bu Toplantisinda Da Kardeş Ülkelerimiz Arasindaki Ekonomik Ve Ticari İşbirliğini Geliştirmeye Yönelik Bazi Önemli Konulari Görüşmüş Bulunuyoruz`` -``16. Yilini Tamamlamiş Olan İsedak, Somut Projeleri Ve Düzenli Toplantilariyla, İslam Konferansi İçerisinde Başarili Bir Ekonomik İşbirliği Forumu Olarak Kurumsallaşmiştir``



İSTANBUL (A.A) - 26.10.2000 - Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, İSEDAK toplantısında, üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmeye yönelik bazı önemli konuların görüşüldüğünü belirterek, ``16. yılını tamamlamış olan İSEDAK, somut projeleri ve düzenli toplantılarıyla, İslam Konferansı içerisinde, başarılı bir ekonomik işbirliği forumu olarak kurumsallaşmıştır`` dedi. Bahçeli, The Marmara Oteli`nde düzenlenen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 16. Toplantısı`nın kapanışında yaptığı konuşmada, İSEDAK toplantısının başarıyla tamamlanmış olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.


İSEDAK`ın bu toplantısında da kardeş ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmeye yönelik bazı önemli konuları görüşmüş bulunuyoruz`` diyen Bahçeli, dünya ekonomisindeki son gelişmelerle ilgili Ankara ve Kazablanka merkezlerinin toplantıya sundukları raporların son derece yararlı olduğunu söyledi. Bahçeli, üye ülkelerin küresel mali krizin etkilerini önemli ölçüde atlatmış olmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, bununla birlikte İslam ülkelerinin kriz öncesi performanslarına henüz ulaşamamış olmalarının düşündürücü olduğunu söyledi. Bahçeli, küresel ekonomik gelişmeler içerisinde, uluslararası mali sistem reformu çalışmalarının önemli bir gündem maddesi olduğunu dile getirerek, bu sürece etkin katılım yönünde alınan kararların son derece yerinde olduğunu belirtti.


KARARIMIZ İSABETLİ OLMUŞTUR;

Bahçeli, şöyle devam etti: ``Üye ülkeler arasındaki işbirliği faaliyetlerine yeni bir ivme kazandırmak üzere 1994 yılında kabul ettiğimiz Ekonomik ve Ticari İşbirliği Yeni Eylem Planı`nın uygulanmasında istediğimiz düzeye henüz ulaşamadığımız bilinmektedir. Bu çerçevede eylem planının uygulanmasında karşılaşılan güçlüklerin incelenerek gerekli çözüm önerilerini geliştirmeye yönelik bir uzmanlar kurulu toplantısı yapılması yönündeki kararımız isabetli olmuştur. Bu toplantının, planın başarıyla uygulanmasının hızlandırılmasına katkıda bulunmasının yanı sıra, bizlere, tüm İSEDAK faaliyetlerine yeni bir ivme kazandırabilecek kıymetli fikirler sunabileceğini ümit ediyorum. Ülkelerimiz arasındaki ticaretin artırılmasına yönelik çabalar çerçevesinde İslam Kalkınma Bankası`nın tahsis etmiş olduğu 1 milyar dolarlık ilave fonun başarıyla kullanılmaya başlanması son derece sevindiricidir. Bu fonun sinerji etkisiyle ülkelerimiz arası ticarete ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum.`` Bahçeli, bu çerçevede, üye ülkeler arasında dış ticaretin rakamsal artışı kadar, kompozisyonunun da önemli olduğunu belirterek, dünya ticaretindeki makro eğilimler incelendiğinde, sanayi ürünlerinin giderek ağırlık kazandığını, hammadde ve tarım ürünlerinin ise nisbi olarak azaldığının görüldüğünü kaydetti.


DİKKATLE DEĞERLENDİRMELERİ GEREKİR;

Bahçeli, ``Dış ticaretlerinde hammadde ve tarım ürünlerinin önemli bir yer tuttuğu ülkelerimizin bu tabloyu dikkatle değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum`` dedi. Dünya Ticaret Örgütü çerçevesindeki son gelişmelerin de toplantıda gözden geçirildiğini dile getiren Bahçeli, Dünya Ticaret Örgütü toplantıları öncesinde ve sırasında, üye ülkeler arasında İslam Kalkınma Bankası`nın katkılarıyla yapılan istişarelerin devam etmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Bahçeli, şöyle devam etti: ``Bankanın halihazırda, Dünya Ticaret Örgütü üyesi olan veya örgüte yeni katılmak isteyen İKT üyesi ülkelere teknik yardımları da devam etmektedir. Sayın İKB yetkililerine bu vesileyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bilindiği üzere Dünya Ticaret Örgütü farklı gelişmişlik seviyesindeki ülkelerden oluşmaktadır.


Dünya Ticaret Örgütü kararlarında ve uygulamalarında, tüm bu grupların çıkarlarını gözeten dengeli bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğine inanıyorum. Diğer yandan, örgüt kararlarında gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin özel gereksinimlerinin ve kalkınma ihtiyaçlarının da göz önüne alınması gerekmektedir. Bu açıdan Dünya Ticaret Örgütü bünyesindeki dayanışmamızın ülke çıkarlarımızın korunmasına da katkı sağlacağına inanıyorum.`` Özel sektörün İSEDAK faaliyetlerine ve üye ülkeler arasındaki işbirliğine katkılarının devam ettiğini dile getiren Bahçeli, bu çerçevede 8. İslam Ticaret Fuarı ve 7. Özel Sektör Toplantısı`nın geçen hafta Katar`da yapıldığını hatırlattı. Bahçeli, birçok firmanın ilgi gösterdiği bu organizasyonlarda işadamlarının uygun bir işbirliği zemini bulduklarını, özel sektörün ekonomik ve ticari faaliyetlerde giderek artan ağırlığı da göz önüne alındığında, bu toplantıların başarısının daha da önem kazandığını vurguladı.


KOBİLER;

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) konusunda yapılan görüş alışverişinin de son derece verimli olduğunu kaydeden Bahçeli, KOBİ`lerin, gelişmekte olan ülkeler için önemli imkanlar sunduğunu söyledi. Bu işletmelerin yeni istihdam imkanları oluşturulması, bölgeler arası dengeli büyümenin gerçekleştirilmesi yolu ile iktisadi ve sosyal hayatta istikrarın sağlanmasına önemli katkılarda bulunduğunu ve ekonomiye dinamizm kazandırdığını kaydetti. ``Benimsemiş olduğumuz kararlar doğrultusunda oluşturulacak politikaların, KOBİ`lerin, sermaye yetersizliği ve ölçek ekonomileri nedeniyle karşılaştıkları sorunların aşılmasına katkıda bulunacağına inanıyorum`` diyen Bahçeli, bu çerçevede, gelecek İSEDAK toplantısında ``Tarife dışı engellerin üye ülkelerin dış ticaretlerine etkileri`` gibi güncel ve önemli bir konunun seçilmesinin isabetli bir karar olduğunu vurguladı. Bahçeli, tarife dışı engellerin gelişmekte olan ülkelerin dış ticaretlerinde istedikleri atılımları yapmalarına mani olduğunu da söyledi. ``16. yılını tamamlamış olan İSEDAK, somut projeleri ve düzenli toplantılarıyla, İslam Konferansı içerisinde başarılı bir ekonomik işbirliği forumu olarak kurumsallaşmıştır. Bu başarıda, tüm üye ülkelerin ve kıymetli katılımcıların emeği hiç şüphesiz büyük olmuştur`` diyen Bahçeli, toplantının başarısında emeği geçen tüm delegasyona ve İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreterliği`ne teşekkür etti.
 

Hisse Başarıyla eklendi