1 milyar dolarlık Türk

30.07.2002 - 10:49 | Son Güncelleme :


Fırsatlar ülkesi Amerika`ya master yapmak için giden Onat Menzilcioğlu bir Türk mucizesi gerçekleştirerek büyük bir servetin sahibi oldu. Menzilcioğlu şimdi bu parayla Türkiye`de yatırım yapmaya hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri için `Fırsatlar Ülkesi` tanımı kullanılır. ABD`de parlak bir fikri olan ve bunu uygulayacak cesareti kendisinde bulan herkesin büyük servetler elde edebileceğine inanılır. Dünya üzerinde sayıları milyarları bulan insanın rüyasını süsleyen bu hayali gerçeğe dönüştürebilenlerden birisi de Onat Menzilcioğlu.

O, ABD`de `Türk Bill Gates` olarak tanınıyor. Üç arkadaşıyla birlikte kurduğu teknoloji şirketini çok kısa sürede ABD`nin en büyükleri arasında soktu ve tam 4.5 milyar dolar karşılığında bir dünya devi Marconi`ye satarak dünya zenginleri arasına girdi.

Bu satıştan payına düşen 1 milyar doların üzerindeki kişisel servetiyle göz kamaştıran Menzilcioğlu şimdi ülkesinde yatırım yapmaya başladı. Menzilcioğlu son bir-iki yıldır özellikle ABD`de yeni ekonominin yükselmesiyle gündeme gelen `Angel Capitalist` tanımına uyan ilk Türk olarak gösteriliyor.

Bugüne kadar küçük şirketlere ortak olan ancak yönetimde etkin olmayı gerektiren `Venture Capitalist` kavramının yerine gündeme gelen `Angel Capitalist` olarak Menzilcioğlu, yeni bir sermayedar tipine örneklik ediyor. Menzilcioğlu bu yeni yaklaşımı hayata geçirerek Türkiye`deki yeterli sermayesi olmayan genç, aktif ve orijinal fikri olan girişimcilere destek oluyor. Şirketlere ortak oluyor ama yönetimde etkin rol almıyor.

Yatırıma başladı

Menzilcioğlu Türkiye`deki yatırımlarına turizm cenneti Antalya`dan başladı. Alke Turizm`in 55 milyon dolarlık projesini yürüten Ankara Fen Lisesi`nden arkadaşı Ali Kemaloğlu`na ortak olan Menzilcioğlu, yeni yatırımlar için arayışta. Menzilcioğlu AKŞAM`ın sorularını yanıtlarken, `Özellikle üniversite çevrelerinde bilim ve teknolojiyi iyi takip eden, öncü olmaya hevesli gençlerle beraber çalışacağız. Destek verdiğimiz üç-dört şirket var. Yenilerini arıyoruz. Bir çeşit ağabeylik yapıyoruz` dedi.

İşte başarının hikayesi

Şu an 43 yaşında olan Onat Menzilcioğlu, Türkiye`de üniversiteyi bitirdikten sonra 1982`de master yapmak üzere ABD`ye gitti. 1990`da İngiliz, İsveç`li ve ABD`li üç arkadaşıyla birlikte teknoloji alanında faaliyet gösteren `Fore Systems` şirketini kurdu. Şirket, o günlerde yeni yeni filizlenen internet alanında yatırımlar yapmak üzere teknoloji geliştirmeye başladı. Ses, data ve görüntüyü aynı kablo üzerinden taşıyan sistemleri ilk kez Menzilcioğlu`nun şirketi üretti. Menzilcioğlu`nun şirketi internet`in yayılmasında tüm dünyadaki en önemli katkıyı sağlayan şirketlerden birisi haline geldi.

Şirketini dünya devi Marconi aldı

1994`te şirket yeni ekonomi şirketlerinin işlem gördüğü NASDAQ borsasında 1.3 milyar dolarlık hisse satışıyla halka açıldı. Şirket, ABD`de 1995 ve 1996 yıllarında en hızlı büyüyen 4`üncü şirket oldu ve ABD`nin en büyük 1000 şirketi arasında girdi.

Dünya devi Marconi şirketi 1998 yılında tam 4.5 milyar dolar karşılığında şirketi satın aldı. Menzilcioğlu`nun payına 1 milyar doların üstünde para düştü.

Türk Bill Gates

Biz gençlere önderlik yapıyoruz. Para koyuyoruz ama yönetimi üzerimize almıyoruz. Parayı ve tecrübeyi gençlerin hizmetine sunuyoruz. Herkes kazanıyor

O bir Angel Capitalist

Menzilcioğlu şimdi dünyada `Angel Capitalist` işadamı olarak nitelendirilen tek Türk işadamı durumunda. Türkçe`de `Melek sermayedar` anlamına gelen Angel capitalist tanımı, `Çok parası olan, geçmişte en az birkaç büyük iş başarısını gerçekleştirmiş, parasını genç ve yetenekli girişimleri desteklemek için harcayan, onların elinden tutan ve yol gösteren ama onların şirketlerinin yönetiminde etkin olmayan işadamları` için kullanılıyor. Bu tür işadamları şirketin tamamını satın almıyor, bunun yerine şirkete ortak oluyor. Yönetimde de ağırlıklı pozisyon almıyor. Böylece genç ve yetenekli fikirlerle bu fikirleri hayata geçirecek finans ve yatırımcı beyin buluşmuş oluyor. Menzilcioğlu, `Kapitalistin meleği, şeytanı olur mu?` sorumuza, şu yanıtı verdi:

`Biz gençlere önderlik yapıyoruz. Para koyuyoruz ama yönetimi üzerimize almıyoruz. Böylece gençlerin işe bağlılığı, hırsları ve yenilik yapma hevesleri törpülenmiyor. Parayı ve tecrübeyi gençlerin hizmetine sunuyoruz. Herkes kazanıyor. Yoksa bildik anlamda sermayedarlar şirketin tamamını alırlar ya da yönetimi ellerinde tutarlar. Biz bu anlayışın dışına çıkıyoruz.`

Menzilcioğlu, devletin bürokratik mekanizmaları basitleştirmesi, vergi reforma yapması ve siyasette istikrarı sağlaması durumunda Türkiye`nin çok büyük ilerleme sağlayacağını söyledi.

Onat Menzilcioğlu

Üç arkadaşıyla birlikte 1990 yılında ABD`de teknoloji alanında faaliyet gösteren Fore Systems şirketini kurdu. Menzilcioğlu`nun şirketi internet`in yayılmasında tüm dünyadaki en önemli katkıyı sağlayan şirketlerden birisi haline geldi. 1994`te şirket ABD borsasında 1.3 milyar dolarlık hisse satışıyla halka açıldı. Dünya devi Marconi 1998 yılında tam 4.5 milyar dolar karşılığında şirketi satın aldı. Menzilcioğlu`nun payına 1 milyar doların üstünde para düştü. Menzcilcioğlu şimdi dünyada `Angel Capitalist` denilen işadamı olarak nitelendirilen tek Türk işadamı durumunda.

 

Hisse Başarıyla eklendi