Yurtdışına çıkışa 50 dolar harç

Bigpara Haber
Yurtdışına çıkışlarda harç alınması ve bankalarda mevduat açma ve uzatımında yeni vergi alınmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı`na sunuldu.
Söz konusu tasarı, yurtdışına çıkışlardan harç alınması ve 4481 sayılı kanunda değişiklik yapılması hakkında kanunda değişiklik öngörüyor.

Buna göre, bankalarda açılan veya yenilenen vadeli mevduat hesap sahiplerinden her vade sonunda, bir vadeli mevduat için bir milyon lira özel işlem vergisi tahsil edilecek.

Yurtdışına çıkış yapan vatandaşlardan çıkış başına 50 ABD Doları karşılığı TL harç alınacak. Bakanlar Kurulu, bu harçlardan muaf tutulacakları belirlemeye ve harç miktarını bir katına kadar artırmaya yetkili olacak. Tasarı, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu`nda ele alınacak.

Oral: Vergilerden haberim vardı
Öte yandan, Maliye Bakanı Sümer Oral, vergiye ilişkin düzenlemelerin, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı`nın ilgili birimleri arasındaki çalışma sonucu gerçekleştirildiğini bildirdi. Yaptığı yazılı açıklamada, iç kaynak paketi çerçevesinde benimsenen vergiye ilişkin düzenlemelerin hazırlanış şekline açıklık getiren Oral açıklamasında şöyle dedi:

``22 Haziran`daki Bakanlar Kurulu toplantısında, iç kaynak paketi çerçevesinde benimsenen esas ve unsurlardan vergiye ilişkin düzenlemelerin tasarı haline gelmesi, son şeklini alması, Başbakanlığın ve Bakanlığımın ilgili birimleri arasındaki çalışma sonucu gerçekleştirilmiştir. Birçok tasarı çalışmalarında da, esasen bu usul izlenmektedir.``

Bazı gazete ve TV`lerde yer alan haberlerde, vergi yasa tasarısının, Başbakanlık Müsteşarlığı`nca, Maliye Bakanı Oral ve Devlet Bakanı Derviş`in bilgi ve onayları dışında, alelacele hazırlandığı ileri sürülmüştü. Maliye`nin `taslakta yasa tekniği hataları var, bu haliyle yasalaşamaz` uyarısı üzerine, tasarının yenilenmesinin gündeme geldiği iddia edilmişti.

Diğer Ekonomi Haberleri