Wolfensohn`un Başbakan Ecevit`e Gönderdiği Mektup

Bigpara Haber
Ecevit`e Gönderdiği Mektuptan... -Türkiye Bugün İç Mali Piyasalarda Faiz Oranlarında Keskin Yükselişe Ve Dış Rezervlerlerde Düşüşe Yol Açmış Olan Son Sarsıntıdan Kaynaklanan Güçlü Bir Tehditle Karşı Karşıyadır -2001 Yılı Ekonomik Politika Çerçevesine İlişkin Olarak En Geç Bu Hafta Sonuna Kadar Yapılacak İvedi Bir Açıklama Piyasalara Hükümetinizin Kararlılığının Sürekliliği Konusunda Açık Bir İşaret Gönderecektir -Politikaların Kararlı Şekilde Uygulanması, İçinde Bulunulan Bu Kritik Dönemde Piyasalarda Programınızın Güvenilirliğini Artıracaktır -Türkiye`nin Reform Programına Olan Desteğimizin Süreceği Konusunda Sizi Temin Etmek İsterim -Türkiye 6 Ay İçinde Reformların Gerçekleşmesinde Liderliğiniz Altında Büyük Atılımlar Yapmıştır

ANKARA (A.A) - 30.11.2000 - Dünya Bankası Başkanı James D. Wolfensohn, Başbakan Bülent Ecevit`e gönderdiği mektupta, Türkiye bugün iç mali piyasalarda faiz ranlarında keskin yükselişe ve dış rezervlerlerde düşüşe yol açmış olan son sarsıntıdan kaynaklanan güçlü bir tehditle karşı karşıyadır dedi. Wolfensohn, bu durumun kısmen dünya ekonomisindeki yüksek petrol fiyatları ve Euro`nun dolar karşısındaki değer kaybı ve piyasa borçlanmalarından kaynaklanan yüksek faiz oranları gibi Türkiye`yi olumsuz etkilemiş olan koşullara bağlanabileceğini bildirdi. Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken bir açıklama yapan Başbakan Ecevit, Bakanlar Kurulu öncesi Wolfensohn`dan çok ilginç ve olumlu bir mektup aldığını belirttikten sonra Wolfensohn`un mektubu basın mensuplarına dağıtıldı. Wolfensohn`un mektubunda, Türkiye`deki sarsıntının hükümetin 2001 yılı ekonomik politika çerçevesine ilişkin olarak yatırımcılar arasında var olan belirsizliğe de bağlı olduğuna inandıklarını kaydetti. 2001 yılı ekonomik politika çerçevesine ilişkinolarak en geç bu hafta sonuna kadar yapılacak ivedi bir açıklama piyasalara hükümetinizin kararlılığının sürekliliği konusunda açık bir işaret gönderecektir diyen Wolfensohn mektubuna, şöyle devam etti: Anlayışımız, bu politika çerçevesinin iddialı 2001 bütçesini gösterecek kuvvetli bir mali önlemler paketini, Türk Telekom`a bulunacak stratejik ortak için belirli işletme hakları dahil daha çekici ihale koşullarının ve elektrik ücretlerinde devlet elektrik şirketinin (TEAŞ) mali kayıplarını durduracak artışları içereceği yönündedir. Bu politikaların kararlı bir biçimde uygulanması, içinde bulunulan bu kritik dönemde piyasalarda programınızın güvenilirliğini artıracaktır. Wolfensohn mektupta, mali piyasalara ilişkin olarak da şunları ifade etti: Meclis tarafından henüz kabul edilmiş olan devlet bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirme konusundaki yasa ileri doğru atılmış büyük bir adımdır. Hükümetin yeniden yapılandırma işleminin kurumsal çerçevesini oluşturacak uygulama kararnamesini hızla çıkararak, bu gelişmeyi değerlendirmesini umut ediyoruz. Bu kararnamenin yürürlüğe konulması hükümetin reforma bağlılığı konusunda piyasalara verilecek işareti daha da kuvvetlendirecek ve bu itibarla Dünya Bankası`nın vereceği mali sektör uyarlama borcuyla desteklenecek programın ana unsuru olacaktır.

-MALİ SEKTÖR KREDİSİ-

Meslektaşlarımın sizi bilgilendirdiği gibi FSAL (778 milyon dolar) özellleştirme sosyal destekleme projesi, (250 milyon dolarla) birlikte onayı ve ülke yardım stratejisinin kabulu için Banka`nın Yönetim Kurulu`na kısa zamanda iletileceği umudunu taşıyoruz. Wolfensohn, Türkiye`nin reform programına olan desteğimizin süreceği konusunda sizi temin etmek isterim. Hükümetinizce şimdiye kadar kaydedilen etkileyici ilerleme bizi de cesaretlendirme ve Türkiye ile ortaklağımızı güçlendirmeyi arzulamaktayız görüşlerine yer verdi. Wolfensohn, mektubunda şöyle dedi: Geçen Mayıs ayında ülkenize yaptığım ziyaret sırasında Türkiye`nin ekonomik reform programındaki ilerlemeler konusunda zaman zaman görüş alış verişinde bulunmanın yaralı olacağı üzerinde anlaştık. Türkiye son görüşmemizden bu yana geçen 6 ay içinde reformların gerçekleşmesinde liderliğiniz altında büyük atılımlar yapmıştır. Enflasyondaki kesin düşüş kamu sektörü dengelerindeki düzelme ve güçlü ekonomik iyileşme özellikle kayda değerdir. Bankacılık sektörü, tarım ve sosyal güvenlik alanlarındaki yapısal reformlar konusunda kaydedilen etkileyici ilerleme de aynı derecede önemlidir. Bu reformlar uluslararası toplumda ciddi ilgi kaynağı olmuş ve ülkenizde sürdürülebilir büyümenin temelinin atılmasında büyük katkıda bulunmuştur. Hükümetinizin reform programı ilerletmede karşılaşılan güçlüklerin üstesinden gelme kararlığılığı ve taahhüdüne inanıyoruz.

Diğer Ekonomi Haberleri