Vakıfbank`ın Satışı 2001`e Kaldı

Bigpara Haber
Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, danışman firmalar Salomon Smith Barney ve İş Yatırım`ın yeni takvimi mart sonu - nisan başı olarak öngördüklerini açıkladı.


2001 yılı sonuna kadar Vakıfbank hisselerinin yüzde 55`lik bölümü de dahil tümünün satışı hedefleniyor. Yeni yasada yer alan geçici maddeyle 4 yıl süreyle otomatik olarak Genel Müdürlük görevine yeniden atanan Altan Koçer, daha önce ekim ya da kasım ayı olarak hedeflenen yüzde 20`lik B grubu hisse arzının, KHK`nın iptali ve yeni yasanın henüz çıkmaması nedeniyle yıl sonu bilançosunun açıklanması sonrasına kaldığını söyledi. Koçer, KHK çerçevesinde yapılacak arzın 30 Eylül bilançosuna göre planlandığını, ancak bu olanağın ortadan kalkması üzerine danışman firmalar dışarıda Salomon Smith Barney`in, içeride de İş Yatırım`ın yeni takvimi mart sonu - nisan başı olarak öngörüldüğünü belirtti.


HAYIRLI GECİKME;

Koçer, Aslında bir bakıma da bu gecikmenin hayırlı olduğunu düşünüyoruz. Piyasaların durumu malum. Şayet biz yüzde 20`lik hisse arzını bu sıralarda yapmış olsaydık hak etmediği bir durumda kalabilirdi. Şimdi yıl sonu bilançosunu zorunlu olarak bekleyeceğiz. Yeni bilanço döneminde hisse satışı yapılacak. 2000 bilançosunun çıkışı, onaylanması ve genel kurul süreci Mart ayında tamamlanır. SPK ile de süreci yeniden konuşmak durumundayız. Her ne kadar daha önce gerekli izin ve onayları almış olsak da, KHK`nın iptali ve yasanın yeni çıkmasıyla, aynı işlemleri süratle yinelemek gerekiyor. Dolayısıyla yüzde 20`lik B grubu hisselerin satışı en geç gelecek nisan ayı başında tamamlanır dedi.
Koçer, bankanın yüzde 55 oranındaki A grubu yönetim hisselerinin de 2001 yılı sonuna kadar tümüyle satışı ve Vakıfbank operasyonunun bitirilmesinin uygun olacağını düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu:


Yüzde 55`lik hisse satışında yasa Bakanlar Kurulu`nu yetkili kılıyor. Ancak, yüzde 20`lik satışın hemen sonrasında, bununla ilgili süreci de başlatmak gerektiği düşüncesindeyiz. Çünkü bu şekilde bir uygulama çok anlamlı olur. Dolayısıyla Haziran ayında yüzde 55`lik hisselerin satışıyla ilgili süreç başlatılırsa, bununla ilgili karar alınıp, işlemler uygulamaya konulursa, en geç yıl sonunda bu satış da tamamlanır. Dolayısıyla gelecek yıl sonunda Vakıfbank hisselerinin tamamı satılmış, özelleşmiş olur. Bu işi biran evvel yapıp bitirmek, bekletmemek, zamana yaymamak lazım. Bizim düşüncemiz bu doğrultuda. Ancak belirttiğim gibi yönetim hisseleri için nihai karar ve yetki Bakanlar Kurulu`nun. Biz bu yönde olmasının uygun olacağını düşünüyoruz.


FONDAN BANKA ALMAMIZ ŞIK OLUR...

Koçer, TMSF yönetimindeki bankaların satışıyla ilgilenip ilgilenmedikleri sorusuna karşılık ise, Neden olmasın? yanıtını verdi. Koçer, Şu anda hisselerin satışı, bilanço hazırlıkları gibi işlere yoğunlaştığımız için, fon bankalarına henüz bakamadık. Kaldı ki, satışa ilişkin eylem planı da yeni açıklandı. İhale, teklif ve değerlendirmeyle satışa yönelik süreç, aralık ayı içerisinde başlayacak. O zaman bir değerlendirme yapacağız. İlgileneceğimiz bankalar olabilir. En azından Vakıfbank hisselerinin arzı ve satışı sırasında, yanında bir bankanın daha elde olması, yani Vakıfbank`ın yanında bir banka daha olması şık olur. Böyle bir yola gidebiliriz, Bunun şık olacağını düşünüyorum dedi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri