Uzanlar Petkim’i artık zor alır

Bigpara Haber
ÖİB İdaresi Başkanı Metin Kilci, Uzan Grubu`nun mal varlığına ihtiyati tedbir konulmasının ardından Petkim`in gruba katılmasının zora girdiğini ifade etti. ‘‘Teminat mektubunu nasıl temin edebilirler kestiremiyorum ama mevzuata uygun davranacağız’’ diyen Kilci, yurtiçi bankalardan mektubun alınmasının zor göründüğünü, grup içinden sağlanması durumunda BDDK`ya soracaklarını söyledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Uzan Gurubu`nun mal varlığına ihtiyati tedbir konulmasının ardından Petkim`in gruba katılmasının zora girdiğini ifade etti. ‘‘Teminat mektubunu nasıl temin edebilirler kestiremiyorum ama mevzuata uygun davranacağız’’ diyen Kilci, yurtiçi bankalardan mektubun alınmasının zor göründüğünü, grup içinden sağlanması durumunda BDDK`ya soracaklarını, yurt dışından alınırsa da geçerliliğine bakacaklarını söyledi.

Kilci, Hürriyet`e yaptığı açıklamada PETKİM ile ilgili olarak Uzan ailesiyle doğrudan muhattab olmadıklarını, tüzel kişi olarak karşılarında Standart Kimya`nın olduğunu belirtti.

Son gelişmeler öncesi Standart Kimya`ya davetiye gönderdiklerini, şirketin önümüzdeki hafta kendileri ile sözleşme görüşmelerine başlayacakları duyumunu aldıklarını kaydeden Kilci, kuruluşun bir ay içinde 240 milyon dolarlık peşinat ile 365 milyon dalar tutarında teminat mektubunu getirmek zorunda olduğunu anımsattı.

Kilci şirketin getireceği teminat mektubunun riskli olup olmadığı konusunda taktir yetkisinin şartnamede bulunan bir hüküm ile Özelleştirme İdaresi`ne verildiğini bildirdi. Bankaların mevcut durumda risk almasının zor olduğunu ifade eden Kilci teminat mektubunun grup içinden sağlanması durumunda durumu BDDK`ya sorabileceklerini söyledi.

Yurt dışışından teminat mektubu getirilmesi durumunda da geçerliliğine bakacaklarını kaydeden Kilci, ‘‘Herkes her teminatı kabul etmez. Bizde öyle davranmak zorundayız’’ dedi. Bir aylık süre içinde teminat ve geçici teminatın getirilmemesi durumunda 10 milyon dolarlık geçici teminatı irad kaydedeceklerini belirten Kilci, yeniden ihaleye çıkılması için zamanlamaya bakmak gerektiğini ifade etti.

Süreç tamamlanmadan yeni ihaleyi konuşmak için erken olacağını da işaret eden Kilci, buna karşılık PETKİM`in ikinci kez ihaleye çıkması için şirketin durumu ve piyasa şartlarına bakılması gerektiğine dikkat çekti.

Genelde ikinci kez ihaleye çıkan kuruluşlarda değer düşüşü yaşandığını kabul eden Kilci, ihale sonrası borsada yaşanan düşüşü ise işlem gören hisse oranı düşük olduğu için belirleyici kabul etmemek gerektiğini kuruluşun değerinin o günkü şartlarla şekilleneceğini savundu.

Diğer Ekonomi Haberleri