Türkiye`de İnternet Konferansı

Bigpara Haber


-Internet Teknolojileri Derneği Başkanı Akgül: -Internet Bir Tercih Meselesi Değildir, Türkiye İçin Kaçınılmaz Bir Zorunluluktur -Esas Olarak Okullar, Kütüphaneler, Kobi`Ler Ve Kamuda Sınıfta Kalmış Durumdayız

İSTANBUL (A.A) - 09.11.2000 - Internet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül, internetin bir tercih meselesi değil, dünyayla rekabet etmek isteyen, AB`ye girmek isteyen Türkiye için kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu bildirdi. Internet Teknolojileri Derneği öncülüğünde düzenlenen 6. Türkiye`de Internet Konferansı`nın açılışında bir konuşma yapan Akgül, dünyada halen yaklaşık 400 milyon internet kullanıcısı, 30 milyonu aşkın alan adı, 20 milyon civarında web, 100 milyon civarında internete sürekli bağlı bilgisayar, 2.5 milyar civarında da web sayfası bulunduğunu söyledi. Türkiye`de ise 1 milyona yakın abone, 2 milyon kullanıcı, internete sürekli bağlı olan yaklaşık 100 bin bilgisayar, 25 bin civarında alan adı ve 15 bin civarında web olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Akgül, Türkiye`nin dünya internetinin yüzde 0.5`inden daha küçük bir pay aldığını kaydetti. Akgül, Türkiye interneti, diğer tüm süreçlerde de gözlenen bir şekilde hep kafasını gözünü yara yara gelişti. Ancak çağı yakalamak isteyen Türkiye`nin bu duruma tahammülü olamaz dedi.

-ÖZEL SEKTÖR ÖNEMİNİ FARKETTİ-

Son yıllarda özel sektörün internet stratejisinin önemini kavradığını, internete ciddi para yatırmaya başladığını, kullanıcı sayısı ve toplumdaki ilgide önemli bir sıçrama yaptığnı vurgulayan Mustafa Akgül, Türkiye`de internet konusundaki eksiklikleri şöyle sıraladı: Dünya ile bütünleşme bağlamında temsil ettiği potansiyel ile ülkenin gündeminde internet yok. Söylenenlere değil de dökümanlara ve yapılan işlere baktığımızda, internete yönelik ülke boyutunda sahiplenme, dişe dokunur eylem planı ve proje yok. Esas olarak okullar, kütüphaneler, KOBİ`ler ve kamuda sınıfta kalmış durumdayız. İnsan gücü açığımız had safhada. Interneti üretim için kullanmada pek başarılı değiliz. Altyapı ve işletim sorunlarımız da hala devam ediyor. Konuşmasında önerilerini de sıralayan Akgül, konuyla ilgili bir bakanlık kurulabileceğini de ifade ederek Altı ayda bir güncellenen esnek bir kurumsal eylem planına ihtiyaç duyulmaktadır. Veri iletişiminin hızla rekabete açılması ve internete yatırım yapılması gerekmektedir dedi. İnsan gücü açığı konusunda radikal önlemler alınması tavsiyesinde bulunan Akgül, Intereneti katılımcı yönetim, toplumsal denetim ve saydamlık için öncelikle kullanmaya başlamalıyız diye konuştu. Türkiye`de internetle ilgili tüm kesimleri bir araya getirip, tecrübe ve bilgi paylaşımı, sorunlara ortak çözüm aramak ve toplumun dikkatini bu yöne çekmeye yönelik olarak düzenlenen Türkiye`de Internet Konferansı üç gün sürecek.

Diğer Ekonomi Haberleri