Türk-İş yüzde 4 zammı yetersiz buldu

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç hükümetin kamu toplu iş sözleşmeleri kapsamında getirdiği yeni teklifin, yetersiz olduğunu bildirdi

Bigpara Haber
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç hükümetin kamu toplu iş sözleşmeleri kapsamında getirdiği yeni teklifin, görüşmelerin yeniden başlaması açısından önemli ancak yetersiz bir adım olduğunu bildirdi.

Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, hükümetim dün ilettiği yeni teklifi ele aldı. Toplantıdan sonra Kurulun aldığı kararı Genel Başkan Salih Kılıç açıkladı.

Kılıç, 454 bin kamu işçisini ilgilendiren kami kesimi toplu iş sözleşmelerinde hükümetin verdiği yeni teklifi, tıkanan topla sözleşme görüşmelerinin yeniden başlaması açısından olumlu, ancak yetersiz bulduklarını belirtti.

Kılıç, Başkanlar Kurulu`nun verdiği yetkiye dayanarak görüşmeleri sürdüreceklerini açıkladı. Kılıç temel ilkelerinin, kamu kesimi işçisinin bir önceki toplu sözleşme döneminde yaşadığı gerçek gelir kayıplarını gidermek ve milli gelir artışından payına düşeni almak olduğunu belirterek, Ekonomik krizin aşıldığı, ilk üç aylık dönemde milli gelirin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 arttığı, ihracatta yüzde 30`ların üzerinde rekor artışların gerçekleştirildiği koşullarda, işçinin satınalma gücünün düşürülmesini kabul etmek mümkün değil dedi.

Kılıç, Türk-İş`in ilk teklifini bu aşamada koruduğunu bildirdi. Salih Kılıç, sürdürülen toplu sözleşme görüşmeleriyle alınacak zammın bu yıl başında 2002 yılı enflasyon farkı nedeniyle yapılan yüzde 6.2`lik zammın üzerine yapılacağını bildirdi.

Kılıç hükümetin, işçilerin reel kayıplarıyla beraber gerçekleşen enflasyon ve hükümetin yüzde 20`lik enflasyon hedefini de göz önünde bulundurarak teklifini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Kılıç, özellikle birinci ve ikinci altıncı aylarda reel kayıpları ortadan kaldıracak artış kaydedilmesi gerektiğini savundu. Kılıç, Hükümetin özellikle birinci ve ikinci altı aylar için getirdiği öneriler bizi tatmin edecek gibi değil dedi.

Kılıç, hükümetin de TÜrk-İş`in teklifini teknik seviyede görüştükten sonra bir değerlendirme yapacağını ve ondan sonra müzakerelerin ikinci aşamasına geçilebileceğini bildirdi. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri