Tüketici Kredileri Durma Noktasında

Tüketici kredi faiz oranlarının yükselişi talebi durma noktasına getirdi

Bigpara Haber
Mali kriz, tüketici kredilerini de etkiledi. Krediler, taleplerin bankalarca geri çevrilmesi ve yüksek faiz artışı nedeniyle durma noktasına geldi. Son 12 gündür piyasalarda yaşanan mali kriz, bankacılık sektörünü mevduat faizleri, tüketici kredileri, kredi kartı faizi ve ticari krediler açısından günlük kararlar almaya zorluyor. Bir yılını dolduran istikrar programının etkisi ile düşen faiz oranları neticesinde tırmanış gösteren tüketici kredilerinde bankalar arka arkaya yeni faiz oranlarını açıklarken tüketici taleplerinde büyük oranda düşüşler yaşanıyor.
Tüketici, taşıt ve konut faiz oranlarını günlük olarak yeniden belirleyen bankalar yüzde 3.95 oranlarında olan faizlerini en yüksek yüzde 6 seviyesine çıkardı.


YÜKSEK FAİZ TALEBİ DÜŞÜRDÜ;

Tüketici kredilerine ilişkin görüşlerine başvurduğumuz bankacılar ise bono ve repo faizlerinin rekor seviyelere çıktığı şu günlerde bankaların kredi taleplerini geri çevirmelerinin normal olduğunu ve ayrıca tüketici taleplerinde düşüş olduğunu belirtiyorlar. Tüketici taleplerinin günlük bazda yüzde 10’ların üstünde düşüş gösterdiğini belirten sektörün önde gelen büyük bankalarında birinin üst düzey yöneticisi, Gelen talepleri geri çevirmiyoruz. Kişinin kredi talebi uygunsa incelemeye alıp değerlendiriyoruz. Ancak, insanlar daha uygun faizlerele almak varken bu kadar yüksek rakamları istemiyorlar diye konuştu.Tüketici kredilerinde en yüksek talebe sahip araç kredilerinde faiz oranlarını günlük faizin altında tutmaya çalıştıklarını belirten bankacı, Faiz oranlarıyla talep ciddi ölçülerde düştü. Şu an talepler onda bir seviyelerine indi dedi.


TİCARİ KREDİLERDE AKSAMALAR BAŞLADI;

Gecelik repo faizlerinin yüzde binlere, kısa vadeli bono faizlerinin yüzde 200’lere tırmandığı mali piyasalarda, reel kesimin kredi taleplerinde önemli aksamalar yaşanmaya başladı. Gazetemizi arayarak ihracat kredi talepleri karşısında çok yüksek faiz oranları ile karşılaştığını belirten bir ihracatçı, rotatif akreditiflerde faizlerin yüzde 170 ile 300 arasında değiştiğini ifade etti. Ticari kredilerde müşteri ilişkilerinin belirleyici olduğunu ifade eden bir bankacı ise yaşanan kriz ortamında taleplerin ister istemez geri çevrileceğini belirtti. Bankacı, mali krizin bir sarmal olduğunu belirterek reel sektörün de krizden etkileneceğini söyledi. Kimsenin piyasadan para çıkmasını ismediğini vurgulan bankacı, reel sektör şirketlerinin yüksek maliyet ile kredi almalarının da şu dönemde doğru olmayacağını söyledi. Bankacılık sektörünün çok zor bir dönemden geçtiğini belirten bankacı, Bunun reel sektöre tesir etmemesi mümkün değil dedi.


KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI YÜKSELİYOR;

Bankalar mevduat faiz oranlarını ve ticari kredi faizlerini yeniden belirlerken kredi kartı faizlerini de artırmaya başladılar. Bankaların kredi kartı faizlerini artırırken, özellikle nakit avans olarak kullandırdıkları kredi kartı limitlerinin faiz oranlarını yükseltiyorlar. Örneğin sektörün önde gelen bankalarından birinin bireysel kredilerden sorumlu üst düzey yetkilisi, krizin kredi kartı faizlerini de ekileyeceğini belirterek kredi kartlarında nakit avans çekme faizlerinin artırılacağını bildirdi. Bankacı, kredi kartı ile yüzde 6.95 seviyesinde olan nakit çekme avansının yeni faiz oranının yüzde 9 veya 9.5 olacağını söyledi. Dün, kredi kartı faiz oranlarını yeniden belirlediğini açıklayan İktisat Bankası, bugünden geçerli olmak üzere, yüzde 6.90 olan nakit hesap, kredi kartı alışveriş ve kredi kartı nakit avans faiz oranını yüzde 9.50’ye çıkardı. Fon yönetiminde olan Bank Ekspres, ekspres hesap faiz oranını yüzde 10’a, kredi kartı nakit avans faizini yüzde 12’ye çıkardı. (MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri