SSK prim affı 30 Haziran`a kadar

Bigpara Haber
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Sosyal Sigortalar Kurumu Yasa Tasarısı görüşülürken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesğioğlu, 30 Haziran 2003`e kadar tahakkuk eden prim borçlarının yeniden yapılandırılacağını ve gecikme zammının çıkarılarak Hazine borçlanma bileşik faizinin esas alınacağını açıkladı.

Tasarısıya AKP`li milletvekilleri muhalefet edince, Bakanı Başesgioğlu, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz`u arattı. Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Sosyal Sigortalar Kurumu Yasa Tasarısının görüşmeleri tartışmalı geçti. Tasarının altkomisyon raporuna da AKP`den Ali Osman Sali muhalefet şerhi koydu.

CHP`li üyelerin büyük çoğunluğunun katılmadığı toplantıda tasarıya AKP`liler muhalefet ederken, AKP`liler bu tasarıyla kurumun hantal yapısının korunduğunu, laçka ve gevşek bir yönetimin yasalarla düzelemeyeceği görüşünü savundular.

YÖNETİCİLER YA ORTAKTIR YA SALAKTIR
AKP`liler milletvekilleri kurumdaki yolsuzlukların önüne geçilemediği eleştirisini de yaparak, Teftiş Kurulu`nu suçladılar. AKP`li Musa Uzunkaya, SSK hangi yolsuzluğu çözebildi, hangi yolsuzluğu önledi derken, bu tasarıya bütünüyle karşı olduğunu bildirdi.

AKP`li Agah Kafkas da, Türkiye`deki kurumlarda ciddi anlamda yolsuzluk olduğunu belirterek, Temiz siyaset anlayışını siyasete çektiğimizde sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Yukarıdaki insanların katılmadığı bir yolsuzluk olmaz. Yöneticiler ya ortaktır ya salaktır. Salakların yönetimde olmadığı bir ülkedeyiz diye konuştu.

BAKAN KAPUSUZ`U ÇAĞIRDI
AKP`lilerin engellemeleri üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz`u çağırdı.

Kapusuz, tasarının görüşmelerinin hızlandırılması için AKP milletvekilleriyle tek tek görüştü. Kapusuz`un uyarılarına rağmen milletvekilleri her maddede söz alarak muhalefet etmeye devam ettiler.

PRİM AFFI
Bakan Başesğioğlu, komisyonda SSK prim affıyla ilglii de bilgi verdi. Başesgioğlu, 30 Haziran 2003`e kadar tahakkuk eden prim borçlarının yeniden yapılandırılacağını, gecikme faizleri ve benzeri cezaların çıkarılarak onun yerine Hazine borçlarının bileşik faiz oranı 3.6`nın esas alınacağını açıkladı.

Başesğioğlu, böylece mevcut cezaların yüzde 7`den yüzde 3.6`ya düşeceğini anlattı. Başesğioğlu, daha önce prim bıorçları için 18-24 ay olarak uygulanan taksitlerin de kaldırılacağını, borcun belli bir kısmının ödenmesi istenilerek, bir yıllık bir taksitlendirme planının uygulanacağını da açıkladı. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri