Sanayi Neredeyse Günübirlik Çalışıyor

Bigpara Haber


İmalat sanayii işyerlerinin aldıkları sipariş kayıtlarına göre oluşturdukları üretim programlarının süresinin kısalığı dolayısıyla neredeyse günübirlik çalıştığı dikkati çekiyor. İşyerlerinin yüzde 80`ine yakınının yaptıkları üretim programlarının süresi 3 ayı geçmiyor.

Merkez Bankası`nın imalat sanayiinde gerçekleştirdiği iktisadi yönelim anketine göre, sipariş kayıtlarını esas alarak üretim pragramlarını 3 ay veya daha kısa süreli yaptıkları belirlenen işyerlerinin ağustos ayında yüzde 72.7 oan oranı, eylülde yüzde 77.1`e yükseldi.

Üretim programlarının süresinin 1 ayla sınırlı olduğunu bildiren işyerlerinin yüzde 33.7 olan oranı yüzde 32.1`e gerilerken, 1-2 ay arasında üretim programı yaptığını açıklayan işyerlerinin oranı yüzde 39`dan yüzde 45`e çıktı.

Üretim programlarının süresini 3-6 ay olarak açıklayanların ağustosta yüzde 1.5 olan oranı eylülde yüzde 7.5`e; bu süreyi 6-9 ay olarak açıklayanların yüzde 4 olan oranı yüzde 3.2`ye geriledi. 9-12 aylık üretim programı yapanlar ise yüzde 9.5`den yüzde 9.6`ya yükseldi.

Uzun vadeli program yapılamıyor

Üretim programlarının süresini 12-16 ay olarak açıklayanların yüzde 1.1 olan oranı da yüzde 0.6`ya indi.

Buna göre bir yıldan uzun vadeli üretim programı yapabilen işyerlerinin ağustosta yüzde 3.2 olan oranının, eylülde daha da gerileyerek yüzde 2.5`ye kadar indiği dikkati çekti.

Mal Stoku

Gelecek üç aylık dönemde mamul mal stokunu büyüteceğini bildiren işyerlerin oranı yüzde 15`den yüzde 16.6`ya çıktı. Mamul mal stokunu aynı düzeyde tutacağını bildirenlerin oranı yüzde 63.5`ten yüzde 61.1`e gerilerken, stoklarını azaltacağını bildirenlerin oranı ise yüzde 21.3`ten yüzde 22.3`e yükseldi. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri