Petrol bu veri ile güçlendi

Petrol, ABD'de stokların azaldığını gösteren verinin ardından kazançlarını genişletti.

Bigpara Haber

Petrol, özel sektörün açıkladığı ABD petrol stok verisinin geçen hafta düşüş olduğunu ve toplam stokların azaldığını göstermesinin ardından kazancını genişletti.

Şubat vadeli petrol kontratları New York'ta Salı günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.6 daha değer kazandı. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 4.15 milyon varil azaldı. Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıklayacağı resmi petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre 2.5 milyon varil azalma göstermesi bekleniyor. Libya en büyük petrol sahalarından ikisini yeniden açtı ve en büyük ihracat terminalinden son iki yılda ilk ham petrol kargosunu yüklemeye hazırlanıyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) 30 Kasım'da sekiz yıl sonra ilk kez üretimi düşürme konusunda anlaşmaya varmasından bu yana varil başına 50 dolar civarında seyretti. Aralarında Rusya'nın da bulunduğu bazı OPEC dışı üreticiler de üretimi kısacaklarını duyurdu. EIA'nın haftalık verileri derlemeye başladığı 1982 yılından bu yana en yüksek seviyelerinde seyreden ABD petrol stoklarının düşüşünü beşinci haftaya taşıması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Daralan ABD stokları petrol için destekleyici bir unsur," dedi ve Bu durum devam edecek gibi görünüyor ve böyle olması fiyatlar için yukarı yönlü bir faktör. Libya'da arz artışı piyasa için sorun olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 31 sent yükselerek varil başına 53.61 dolara kadar yükseldikten sonra Hong Kong saati ile 09:36'da 53.58 dolara geldi. Ocak vadeli kontrat Salı günü 11 sent yükselerek 52.23 dolardan vadesini doldurdu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 44 altındaydı.

Haberin Devamı

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 28 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 55.63 dolara kadar çıktı. Kontrat Salı günü 43 sent yükselerek 55.35 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.01 dolar primli işlem gördü.

Diğer Ekonomi Haberleri