Munzam Karşılık ve Disponibilite Oranları Düşürüldü

Bigpara Haber

Merkez Bankası, piyasalardaki Türk lirası sıkışıklığını giderebilmek amacıyla Türk lirası mevduatların munzam karşılıkları ile mevduat dışındaki Türk Lirası pasiflerin disponibilite oranını 2 puan indirdi. Yapılan indirimin, yaklaşık 500 trilyon liralık bir likiditenin bankalar tarafından serbest olarak kullanılmasına olanak sağlayacağı bildiriliyor.

Merkez Bankası`nın mevduat munzam karşılıkları ile umumi disponibilite tebliğlerinde yaptığı değişiklik Resmi Gazete`de yayımlandı.

Munzam karşılıklarla ilgili tebliğ tebliğde yapılan ve 26 Aralık`tan itibaren yururluğe girecek olan değişiklikle, bankaların Türk lirası mevduatlar için ayırmak zorunda bulundukları munzam karşılık oranı yüzde 6`dan yüzde 4`e indirildi. Bankaların mevduatlar için ayrıca tutmak zorunda oldukları yüzde 8 oranındaki disponibilite yükümlülüğünde bir değişiklik olmadı.

Merkez Bankası`nın umumi disponibilite ile ilgili tebliğde yaptığı değişiklikle de bankaların mevduat dışındaki Türk Lirası pasifleri için tutmak zorunda bulundukları disponibilite oranı da yüzde 14`ten yüzde 12`ye indirildi. Düzenleme 30 Kasım 2000 tarihli bilançonun 2`nci ölçümleme dönemi olan 13-10 Ocak 2001 tarihlerini içeren haftadan başlayarak yürürlüğe girecek.

Bankalar yüzde 12`ye indirilen dispinobilite yükümlülüklerini yerine getirmek için, mevduat dışı TL pasiflerinin yüzde 6`sı kadar Merkez Bankası nezdinde serbest tevdiat, yüzde 4`ü kadar senet, yüzde 2`si kadar da kasalarında nakit bulundurmak zorunda olacaklar. Bankalar halen yüzde 14 olan disponibilite yükümlülüklerini yerine getirmek için mevduat dışı TL pasiflerinin yüzde 8`i kadar Merkez Bankası`nda serbest tevdiat, yüzde 3`ü kadar iç borçlanma senedi, yüzde 2`si kadar da kasalarında nakit bulunduruyorlar.

500 trilyon serbest kalacak

Merkez Bankası`nın munzam karşılık ve disponibilitede gittiği 2`şer puanlık indirimin 500 trilyon liranın bankalar tarafından serbest olarak kullanılmasına olanak sağlayacağı bildiriliyor. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri