Merkez Bankası`nda Bir Yenilik Daha

Bigpara Haber


-Merkez Bankası Elektronik Menkul Kıymet Transfer ve Mutabakat Sistemi 30 Ekim`de Açılıyor

ANKARA (A.A) -26.10.2000-Merkez Bankası tarafından 3 yıla yakın bir süredir proje çalışmaları yürütülen Elektronik Menkul Kıymet Transfer ve Mutabakat Sistemi (EMKT) 30 Ekim Pazartesi günü açılıyor. Merkez Bankası`nca yapılan açıklamaya göre, devlet iç borçlanma senetlerinin elektronik ortamda kaydi yöntemlerle muhafaza edilerek elektronik alış-veriş ve mutabakatı sağlayacak olan EMKT sistemi, Elektronik Fon Transferi sistemiyle gerçek zamanlı ``Teslimat Karşılığı Ödeme`` prensibi ile çalışacak. Böylelikle, menkul kıymet işlemleri mutabakat riski olmaksızın güvenli ve süratli bir şekilde yapılması sağlanacak.

EMKT sisteminde, İMKB Tahvil ve Bono piyasası işlemlerinin ödeme ve menkul kıymet mutabakatlarının da sistemin özel bir üyesi olan Takasbank üzerinden yapılması sayesinde, mali piyasaların gerçek zamanlı ve bütünleşik çalışabilirliği de sağlanmış bulunuyor. Bu aşamaya gelinmesi sürecinde, EMKT sisteminin bir ön adımı olarak 28 Şubat tarihinde ülke genelinde menkul kıymet kodlamasında ``ISIN`` uluslararası kod sistemine ve 24 Nisan`da da Avrupa Birliği (AB) ödeme sistemleri normlarına uygun olarak geliştirilmiş bulunan İkinci Nesil Elektronik Fon Transferi Sistemi`ne geçilmişti.

Açıklamada, bir ülke için, güvenli ve etkin çalışan bir ödeme sisteminin varlığının, finansal sistemin sağlıklı çalışması ve para politikalarının başarı ile uygulanabilmesi sürecindeki en önemli alt yapı unsurlarından biri olduğu ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi: ``Ülkemiz ödeme sistemlerinde AB hedeflerinin önünde gitmektedir. EMKT sistemi ile birlikte elektronik bankacılık alanında önemli bir adım daha atılırken; menkul kıymet transfer ve mutabakat işlemlerinin Elektronik Fon TransferiSistemi ile gerçek zamanlı entegrasyonun sağlanması sürecinde de AB merkez bankalarının hedeflerinin bir yıl önüne geçilmiş olacaktır``

Diğer Ekonomi Haberleri