Maliye Bakanlığı Ve Gelir Bütçesinin Görüşmelerine Başlandı

Bigpara Haber
-Anap`Li Sönmez: -Ciddi Önlemler Alınmaması Durumunda Ekonomik Program Tehlikeye Girecek -Hükümet Finans Sektörünü Yolunacak Kaz Gördü Mali Sektörde Tüy Bile Bırakmadı` -Dyp`Li Kabataş: -Türkiye`Nin, Türk Lirası Sıkıntısı İçinde, Yüksek Enflasyonla Yoluna Devam Etme Şansı Yok

ANKARA (A.A) - 19.12.2000 - Anap Bursa Milletvekili Kenan Sönmez, ciddiönlemler alınmaması durumundaekonomik programın tehlikeye gireceğini, işsizliğinbüyük oranda artacağını, faizlerin yüksek seyredeceğini bildirdi. TBMM Genel Kurulu`nda, 2001 Yılı Maliye Bakanlığı ve Gelir Bütçesi`nin görüşülmesine başlandı. ANAP Grubu`nun görüşlerini açıklayan Sönmez, konuşmasına, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım`ın dün yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, Meclis ve demokrasiyi hedef alan sözleri kınadığını, Meclis`in bu tür sözleri haketmediğini söyledi. Sönmez, Türkiye`nin 10 yıldır yüksek enflasyonla yaşadığını, milli mutabakat sağlanmadan bu işin çözülmesinin mümkün olmadığınıifade etti. Geçtiğimiz ay yaşanan ekonomik krize kadar bir yıldır uygulanan ekonomik programın iyi bir şekilde yürüdüğünü anlatan Sönmez, krizin iki üç bankanın itişip kakışması olarakgeçiştirilmemesi gerektiğinisöyledi. Kenan Sönmez, ciddiönlemler alınmaması durumundaekonomik programın tehlikeye gireceğini, işsizliğin büyük oranda artacağını, faizlerin yüksek seyredeceğini anlattı. Sönmez, 2001 bütçesinde temel hedefin kamu finansman açığını kapatarak, enflasyonu düşürmek olması gerektiği üzerinde durarak, 2001 yılı hükümet için de, uygulayıcıları için de zor bir yıl olacaktır. Bu dönemde Hükümetemoral vermekher yurtseveringörevi olmalıdır dedi. Hükümetin yaşanan kriz sonrasında vergiler ortaya koyarak finans kesimini yolunacak kaz gibi gördüğünü iddia eden Sönmez, mali sektörde tüy bile bırakmadılar. Ticaret hayatımız zordadır. Yalnızca Bursa`da 40 bin esnafın vergi problemi bulunmaktadır diye konuştu. ANAP`lı Sönmez, geçtiğimiz günlerde yasalaşan Hayat Standartı Vergisi`ni de eleştirerek, Bu düzenlemedenşirketortakları, rant geliri alanlar etkilenmiyor. Uçak, yat, kat vergisini esnaftan alacağız dedi.

-DYP`NİN GÖRÜŞÜ-

DYP Grubu adına söz alan Samsun Milletvekili Kemal Kabataş,Kasım ayı ortalarında çıkan ekonomik krizin 2001 yılı için öngörülen hedeflerintutarlılığını ortadan kaldırdığını iddia etti. Enflasyon oranının yüzde 40`da devam ettiği sürece Türkiye`nin önündeki programı gerçekleştirmesinin zor olduğunu bildiren Kabataş, şöyle konuştu: Bu tablo inandırıcı olmadığı için birileri düğmeye bastı vebir hafta içindeTürkiye`den 7 milyar dolar çıkış oldu. Bu tablo karşısında Türkiye`ye karşı büyük bir güven bunalımı sözkonusudur. Türk lirası sıkıntısı içinde, yüksek enflasyonla Türkiye`nin yoluna devam etme şansı yok. Kemal Kabataş,yaşanan derin krizin iyi teşhis edilmesi gerektiğini bildirerek, Bu kur politikası, yüksek faiz ve enflasyonla yürümenin imkanı yoktur. Piyasayla zıtlaşmayalım. 2001 programınırevize etmeliyiz. Şimdi bu şansımız yok ama2001`de ek ödenek talebi gündeme gelecektirdedi. DYP`nin görüşlerini anlatmaya devam edenBursa Milletvekili Oğuz Tezmen, ekonomik krizler karşısında yeni vergiler alınmasının her zamangündeme getirildiğini anımsattı. Vergilerin hep gariban insanlardan alındığını kaydeden Tezmen, Medya Vergisi`ni neden hala yüzde 8`de tutuyorsunuz? diye sordu. Tezmen, vergi artırarak ayakta kalan ülke olmadığını kaydetti. Türkiye`de yüzde 28`lik vergi yükü varken, Güney Kore gibi rakip bir ülkede vergi yükünün yüzde 18`lerde bulunduğunu anlatan Tezmen, bu nedenle yatırımcıların Türkiye`yi tercih etmediğini söyledi.

Diğer Ekonomi Haberleri